L'excap de la Policia Eugenio Pino, director adjunt operatiu (DAO) fins a la seva jubilació el juny del 2016, ha assegurat en una entrevista a El Mundo que va ordenar a les seves brigades en "diverses ocasions" detenir membres de la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i que va disposar per a aquest tipus d'operacions de fons reservats amb què es va pagar a "algun col·laborador".
"Quan hi ha una notícia d'interès, per a això són els fons reservats. Si cal pagar, es paga. Nosaltres hem fet un gran servei a l'Estat", afirma Eugenio Pino en la primera part d'una entrevista.
Pino, 'número dos' de la Policia en l'etapa de Jorge Fernández Díaz al capdavant del Ministeri de l'Interior, afegeix que "la brigada política per investigar els polítics catalans no existeix". En aquest sentit, reconeix que "els va arribar molta informació" i que ell "va elegir les persones adequades", esmentant els comissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín-Blas.
Guerra de comissaris
Aquests dos comissaris, enfrontats en l'actualitat en els tribunals per un enregistrament relacionat amb el cas del petit Nicolás entre policies i agents del CNI, no van tenir, segons Pino, una "part determinant" en la investigació sobre el patrimoni dels Pujol que està sent qüestionada per l'Audiència Nacional. "Ha estat sempre la Udef, la Udef i la Udef", diu sobre aquesta causa.
Pino afirma que la informació sobre el compte de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias "és bona". "La Udef va ser molt remisa i anem a Suïssa. Ens van mostrar les captures de pantalla (del compte) i ens van deixar fotografiar-los. Si després la Fiscalia considera que no és motiu suficient, doncs bé...", assegura sobre aquest tema.
L'ex DAO es refereix a altres polèmiques com l'enregistrament al despatx oficial d'una conversa entre els llavors ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. Pino comenta que en Interior hi ha "sales on es grava tot" i que el problema aquí va ser la custòdia d'aquest enregistrament que es va filtrar a la premsa per perjudicar directament Fernández Díaz.
Vida privada del Rei
Les informacions referents a la vida privada del rei Joan Carles també són abordades en l'entrevista per Pino, que demana al periodista que consti que ell es defineix com a monàrquic. "Conec Corinna per les revistes del cor. A les bases de dades policials no apareix. Si hi hagués hagut alguna cosa, ho sabria la Casa Reial", explica.
Pino torna sobre el comissari ja jubilat José Manuel Villarejo per defensar, d'acord a converses que va mantenir amb ell, que la seva fortuna procedeix d'una requalificació d'uns terrenys municipals a Còrdova durant el Govern de Rosa Aguilar: "Allà rep, segons ell, 16 milions d'euros. Si els ha sabut explotar...".
"A nosaltres ens ha vingut bé", continua Pino sobre Villarejo, "perquè l'hem enviat alguna vegada fora: a l'Aràbia Saudita, al Líban, a l'Argentina... i ha anat com un empresari, no com un policia. Ara es pot dir perquè ja és públic. Ha estat un vèrtex d'informació que tots els serveis d'informació necessiten". L'ex DAO nega que fos aquest policia que apunyalés la doctora Elisa Pinto.
Qui va ser cap de la Policia lamenta el "dany irreparable" patit per la Policia per la 'guerra' entre comissaris. "Hem baixat la delinqüència i el que ha quedat és que hi ha una màfia, una claveguera que no existeix", lamenta.