Quatre persones han estat detingudes i unes altres quatre denunciades pels Mossos d'Esquadra aquest dimarts a Barcelona amb relació a l'acció de protesta propalestina contra l'Hotel Cortés de Barcelona, de propietari jueu, a l'inici del conflicte entre Israel i Hamàs, segons han confirmat la policia catalana a ElNacional.cat. Els detinguts han quedat finalment en llibertat i a l'espera que els citi el jutge. L'acció va tenir lloc el dissabte 21 d'octubre, dies després de la massacre perpetrada pel grup terrorista palestí. Organitzacions d'activistes relacionats amb el moviment veïnal van justificar l'acció assegurant que el propietari de l'hotel era un empresari que s'enriquia, segons van denunciar, gràcies al sistema "d'apartheid" d'Israel a la Franja de Gaza. Els promotors de la protesta també justificaven l'acció perquè vinculaven el propietari de l'hotel amb els problemes d'habitatge de Barcelona. La plataforma Alerta Solidària ha denunciat les detencions i ha fet una crida a concentrar-se davant de la comissaria dels Mossos a les Corts per demanar que les activistes siguin alliberades.

El propietari de l'hotel va denunciar setmanes enrere l'acció, en considerar que podria haver estat víctima d'un delicte d'odi. Tal com va avançar ElNacional.cat, la Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació de la Comissaria General d’Informació va assumir la investigació d’aquesta ocupació, que podria haver constituït un delicte d’odi per anar contra les persones jueves i de l’estat d’Israel. Una magistrada de Barcelona ha admès a tràmit la denúncia del propietari de l'hotel i s'haurà d'aclarir si ha estat ella qui ha ordenat les quatre detencions.

Crítiques a la protesta

'Boicot, Israel', 'Les terres robades, seran recuperades', 'Israel, assassí del poble palestí' i 'No és una guerra, és un genocidi' van ser alguns dels càntics dels manifestants, que van fer una crida a "l'acció directa" contra els interessos econòmics del règim israelià. Aquesta acció va fer esclatar la polèmica, i a les xarxes socials molts van recordar la semblança d'aquests actes amb l'assenyalament que ja van patir els jueus durant la primera meitat del segle passat.  La majoria de reaccions, però coincidien en una cosa: "És intolerable", es llegia en repetides ocasions.

Algunes de les personalitats que van expressar el desacord i la seva preocupació per aquests actes van ser Pilar Rahola, Francesc de Dalmasses, Germà Bel, Josep Lluís AlayGonzalo Boye, entre molts altres polítics i personalitats que van condemnar aquests actes. La indignació va fer que fins i tot l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va criticar els fets en considerar que es tractava d'un assenyalament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!