La Guàrdia Civil ha detingut aquest dilluns l'empresari Víctor de Aldama, presumpte aconseguidor del 'cas Koldo', i a 13 persones més, en una operació dirigida per l'Audiència Nacional en coordinació amb la Fiscalia Anticorrupció, per un suposat frau a la Hisenda Pública de més de 182 milions d'euros en el sector dels hidrocarburs.

Segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció, Aldama hauria fet el paper de "mediador" en aquesta trama de frau que hauria disparat beneficis milionaris en menys de dos anys. Als investigats se'ls vincula una sèrie d'entramats societaris instrumentals, utilitzats tant per al frau contra la Hisenda Pública com per al blanqueig dels fons il·lícitament obtinguts. Segona apunta el Ministeri Fiscal, ho feien a través de "posicionar-se en determinats estaments de poder, aconseguint una alta capacitat de corrupció sobre funcionaris de l'Administració pública".

L'operació dirigida per l'Audiència Nacional, en coordinació amb la Fiscalia Anticorrupció, s'ha dut a terme aquest matí dilluns al matí en diverses províncies, sobretot a Madrid, Salamanca i Càceres, on han estat detingudes 14 persones, entre elles Aldama, i s'han practicat 11 registres en domicilis i seus socials d'empreses. Víctor de Aldama ja era investigat com un "comissionista" del cas Koldo, el cas vinculat a l'exassessor de l'exministre José Luis Ábalos, per irregularitats en les adjudicacions de les compres de mascaretes durant la pandèmia de la COVID-19.

Aldama s'hauria reunit en diverses ocasions amb Begoña Gómez

A aquest conegut comissionista vinculat a la trama Koldo, se li atribueix un fort vincle personal a partir de 2019 amb diferents membres de l'entorn del Govern espanyol, convertint-se en un habitual en esdeveniments oficials, sobretot del Ministeri de Transports. La seva proximitat amb José Luis Ábalos, llavors ministre de Transports, i la seva amistat amb Javier Hidalgo, conseller delegat de Globalia, i Zurab Pololikashvili, secretari general de l'Organització Mundial del Turisme, li van obrir les portes de l'ens governamental. Justament amb Hidalgo hauria mantingut almenys set trobades des de 2019 amb Begoña Gómez, esposa del president de Pedro Sánchez, per finalitats comercials.

El vincle d'Aldama amb el Govern espanyol i amb Ábalos també era familiar, ja que Rubén de Aldama, germà de Víctor, va ser escorta de Ábalos durant un període comprès entre octubre de 2018 i març de 2019, segona indica un informe de l'UCO de la Guàrdia Civil. Existeixen fins i tot fotografies que confirmen la presència de Rubén a Fitur, la fira internacional de Turisme, el gener de 2020, on també hi van ser presents Ábalos, De Aldama i Begoña Gómez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!