Els Mossos d'Esquadra han detingut un segon agent per la seva participació, suposada, en el pla que ha servit a Carles Puigdemont per escapolir-se de 300 agents de la policia catalana i evitar fer efectiva l'ordre de detenció ditacada pel Tribunal Suprem, segons han confirmat fonts de la defensa dels agents arrestats a ElNacional.cat. Ara per ara, es desconeix quin paper ha jugat aquest segon agent detingut, que també està acusat d'un delicte de cooperació, segons han confirmat fonts de la policia catalana. La defensa del segon policia detingut també ha demanat l'habeas corpus, que ha estat finalment rebutjat i continuarà detingut.

🔴 Retorn de Puigdemont a Catalunya, DIRECTE | Última hora de la investidura de Salvador Illa al Parlament
 

Segon agent dels Mossos arrestat

L'agent arrestat aquest matí detingut aquest dijous al matí per suposadament col·laborar en la fugida de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha presentat una petició d’’habeas corpus’ al jutjat de guàrdia de Barcelona. El jutjat d’instrucció número 20 de la capital catalana, en funcions de guàrdia d’incidències, ha rebut un escrit provisional de la defensa de l’agent, i ara està pendent que es complimenti la petició d’acord amb les exigències processals i esperant rebre el detingut. Ara per ara, la policia catalana també té intenció de localitzar, i també arrestar, més persones, segons confirmen fonts de la policia catalana. El paper que han jugat els dos policies detinguts i també Jordi Turull, secretari general de Junts, en el pla de fugida de Puigdemont s'investiga com un possible delicte, si bé diversos juristes asseguren que no n'han comès cap.

Què és l'habeas corpus?

L’habeas corpus és un procediment previst per la llei en el qual una persona detinguda  per la policia demana que sigui posat a disposició del jutge de guàrdia de forma immediata perquè considera que la seva detenció és il·legal o no està fonamentada en cap indici delictiu. Habitualment, l’advocat de la persona detinguda demana aquest procediment al jutjat, i el jutge de guàrdia ha d’acceptar-lo  o no i ordenar al cos policial que li portin el detingut  al jutjat per interrogar-la i escoltar les seves queixes.

En el seu escrit d'habeas corpus, Gonzalo Boye, defensor del segon mosso detingut, indica que ho ha estat per "haver ajudat a marxar-se" a Carles Puigdemont. Hi declara que “aquests fets no tenen caràcter delictiu i que cap raó hi ha per a privar-lo de llibertat, sense comunicació amb els seus familiars ni afins”. Hi afegeix: “Aquests fets no tenen encaix típic, antijurídic culpable, per la qual cosa es tracta d'una conducta, per part dels agents actuants, d'arbitrària i contrària a la llei i la Constitució.” A més de no existir cap delicte que se li pugui atribuir, el seu advocat recorda que el Codi Penal recull que ningú està obligat a complir cap ordre o mandat que constitueixi una infracció manifesta, i que en aquest cas és  en relació amb la llei d’amnistia, que el jutge Llarena no vol aplicar a Puigdemont.

Interior s'explicarà

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat del director general de la Policia, Pere Ferrer, compareixeran en roda de premsa aquest divendres a les 11.00 h des del Departament d'Interior per donar explicacions sobre el dispositiu per detenir l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. També hi intervindran el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, la comissària de Prefectura, Rosa Bosch, i altres comandaments després que hi hagi dos agents del cos detinguts per suposadament haver ajudat l’expresident a fugir. La investigació, liderada per la Comissaria General d'Informació, continua oberta i no es descarten noves detencions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!