Més detencions. La policia espanyola ha detingut dos càrrecs polítics del govern socialista de l’ajuntament de Cornellà de Llobregat, que estarien relacionats amb el cas de corrupció destapat avui i que és una peça de la causa oberta el 2020 en el Consell Esportiu de L’Hospitalet (CELH), on hi ha una desena d’investigats, com l’alcaldessa i actual presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. Es tractaria d’un exregidor d’Esports i del tinent d’alcalde d’Economia, Sergio Fernández Mesa. Agents de la UDEF han escorcollat tot el matí dependències municipals i el Consell Esportiu del Baix Llobregat, a Sant Feliu de Llobregat, ordenades pel titular del jutjat d’instrucció 4 de Cornellà de Llobregat, en aquesta causa oberta pels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i frau a l'administració pública. A més dels dos càrrecs polítics, s’han detingut nou tècnics, relacionats amb l’àrea d’Esports. Del total d'onze detinguts, quatre passaran a disposició judicial pròximament i la resta quedarà en llibertat amb càrrecs, segons informa el gabinet de premsa del TSJC.

Amb aquesta actuació s'intenta escatir si hi ha un contracte de serveis suposadament “fals” entre l'Ajuntament de Cornellà i el Consell Esportiu de L’Hospitalet (CELH), a través del qual l’ajuntament des del 2018 li pagava el sou dels àrbitres a un preu superior del real, i part d’aquests diners podrien haver estat desviats, segons fonts de la UDEF. El contracte fixat en tres anys de servei, del 2018 al 2020, tenia una despesa de 89.222 euros. El titular del jutjat d’instrucció 4 de Cornellà ha obert la investigació pels delictes de malversació de fons i prevaricació, arran d'uns documents que es van trobar en els escorcolls del 2020 del Consell Esportiu de L’Hospitalet, entitat privada que rep fons públics, del consistori i també de la Generalitat. També s’indica que en el cas de l’Hospitalet es va descobrir una línia de crèdit de 25.000 euros i un aval de 3.680 euros, que s’haurien demanat sense l’aprovació de la comissió directiva del Consell Esportiu de L'Hospitalet per donar el servei a Cornellà.

Comissió del 10%

En concret, s’indica que els mateixos funcionaris del Consell Esportiu de L’Hospitalet investigats haurien afavorit la contractació de la proposta de l’Ajuntament de Cornellà. El Consell Esportiu del Baix Llobregat gestiona la lliga que l’ajuntament du a terme als poliesportius del municipi. L'actual president del Consell Esportiu del Baix Llobregat i excap d'Esports de Cornellà, Salvador Valls, hauria participat en aquest contracte ara sota sospita, segons fonts properes a la investigació.

En la causa de l’Hospitalet, els principals acusats són l’actual tinent d’alcalde d’Urbanisme i primer secretari del PSC, Cristian Alcázar Esteban, i Eduard Galí, director del CELH. A tots dos se’ls investiga per presentar davant de notari una acta suposadament falsa de la comissió directiva del consell.

Ara, la Udef precisa que amb aquesta acta Alcázar es va arrogar facultats per demanar una pòlissa de crèdit de 25.000 euros, que va gestionar juntament amb Horacio Álvarez, llavors secretari del CELH. L'aval bancari  de 3.686 euros es carregava a l'ajuntament de Cornellà, en concepte per la tramitació del contracte d'arbitratges durant quatre anys  i prorrogables dos anys més. A més, es detalla que aquest aval és el que  es va exigir a Cornellà para poder oferir-li el servei des del CELH. La policia hi afegeix que Galí va ser qui va dur les gestions de tràmit amb l'ajuntament de Cornellà per l'adjudicació del contracte, així com amb l'entitat bancària, descobert pels seus correus electrònics. La policia sosté que "existeixen dubtes raonables sobre l'efectiva prestació del servei contractat per l'ajuntament de Cornellà". I s'afirma que es va crear "una figura instrumental" i per part de l'ajuntament de Cornellà es  desviava al CELH un 10% del benefici, que qualifica de "mordida", d'uns 683 euros. És a dir, Cornellà pagava el servei d'àrbitres al CELH i a aquest li quedava un benefici del 10%, "no recollit al contracte", segons la policia.

Comunicat

L’Ajuntament de Cornellà ha emès un comunicat, aquesta tarda, en el qual assegura que “manté la màxima tranquil·litat” respecte de l’acció judicial d’avui, perquè considera que “els mencionats contractes es van tramitar i aprovar d’acord amb el procediment legal establert”. Detalla que a tres quarts de nou del matí agents de la Udef amb la comitiva judicial han requerit al consistori documentació relacionada amb la contractació del servei d’arbitratge esportiu al Consell Esportiu de L’Hospitalet, i ha registrat els expedients administratius i dispositius informàtics del departament d'Esports del consistori. En aquest sentit, assenyala que els expedients de contractació objecte d’investigació ja van ser entregats el mes d’octubre de 2020 per ordre judicial, en el marc d’aquesta mateixa causa.

El consistori afegeix que “es mostra plenament convençut de l’honestedat de les persones vinculades amb l’Ajuntament de Cornellà investigades en aquesta causa i confia en el fet que el procediment confirmarà la seva innocència”. I insisteix que “en defensa de la integritat i la reputació de la institució i del seu personal, reafirma un cop més la seva total voluntat de cooperació amb la investigació judicial per un ràpid esclariment de la situació”.

L'any passat, l'alcaldessa Marín va negar saber res d'aquestes irregularitats en el Consell Esportiu de L'Hospitalet.