El pròxim 19 de juny, farà deu anys que Felip VI ocupa el tron espanyol, després de la sonada abdicació del seu pare, Joan Carles I. Després d'una dècada ostentant la corona, la majoria dels ciutadans de l'estat espanyol valoren positivament l'actuació del Borbó, amb dues grans excepcions: els catalans i els joves. Una enquesta elaborada per IMOP per a Vanitatis mostra que el 46,4% dels enquestats aproven la feina de Felip VI. El monarca no arriba a seduir ni la meitat dels ciutadans i genera molta indiferència (32,7). Tanmateix, només el 20,9% del total rebutja frontalment l'actuació del Borbó els darrers anys. És el primer cop que supera la nota del 6,5, però sense arribar al notable.
Quan es desgranen les dades, es pot observar com l'acceptació de la tasca del rei és desigual per edat i per territori. Els ciutadans que més rebuig mostren a la feina del rei són els catalans. A Catalunya, la majoria rebutja la feina reial, concretament, el 52,5% dels enquestats. Només el 18% dels catalans aproven la feina reial i al 29% els genera indiferència. A l'altre cantó de la balança hi ha Andalusia, on el monarca té el suport més alt: 55,7%. Només el 9% es mostren contraris a la tasca del monarca i el 35% s'hi mostren indiferents. En línies generals, Felip Vl aconsegueix una valoració mitjana del 6,6.
Distanciament amb els joves
En aquests deu anys, el monarca no ha sabut seduir amb la seva tasca els ciutadans més joves. L'enquesta mostra com la franja dels 18-24 és l'única on hi ha més rebuig que aprovació a Felip VI, concretament un 30% s'hi mostra en contra, davant el 28,6% que aproven la feina reial. El que més genera el cap d'Estat espanyol en aquestes edats és indiferència, un 41,3%. L'alta indiferència pel que faci el monarca es repeteix a la següent franja d'edat, que va dels 25 als 34 anys.
Monarquia o república?
Davant aquesta gran indiferència es podria pensar que les opcions republicanes són majoritàries entre els ciutadans, però l'enquesta apunta que no. Un 38% dels enquestats es decanta per substituir la monarquia per una república. Per altra banda, el 34,6% s'estima més mantenir el sistema actual. Entremig hi ha ciutadans que advoquen per transitar cap a una república, però que no ho posen com una prioritat (7,5%), i altres que pensen que caldria considerar un canvi de model d'Estat en funció de com actuï la monarquia (15,3). En tot cas, es mostra que l'opinió està dividia i que cap opció supera el 50%.