Els Mossos d'Esquadra es pregunten on són Carles Puigdemont i Jordi Turull des de fa deu hores, quan han desaparegut després de l'acte que l'expresident de la Generalitat i el secretari general de Junts han fet a l'Arc de Triomf, on s'ha materialitzat el retorn de l'exili després de set anys. Fa deu hores han perdut la pista de Puigdemont, quan esperaven detenir-lo —ja estava tot preparat, els màxims comandaments del cos l'esperaven a l'entrada del recinte del parc de la Ciutadella—. Puigdemont ha pujat a un cotxe, acompanyat de Turull, i després de fer dues voltes per la zona del Parlament, finalment s'ha esfumat. El desplegament dels Mossos d'Esquadra, amb més de 300 agents, no ha evitat que el vehicle —propietat d'un agent dels Mossos que ha estat detingut— s'hagi esfumat, i amb ell, l'objectiu a detenir. El president Puigdemont té una ordre de detenció vigent del Tribunal Suprem per un delicte de malversació per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya
 

Quan els Mossos han confirmat que el vehicle s'havia escapat i que la detenció de Puigdemont es complicava, tot i que s'havia deixat veure caminant per la capital del país, s'han activat totes les alarmes. S'ha ordenat tancar Barcelona. Tenien el cotxe, la marca, el model i la matrícula, i volien enxampar-lo abans d'un nou moviment de l'entorn del president per evitar ser arrestat.

Puigdemont s'esfuma

Tot i que els Mossos asseguren que no havien pactat ni acordat cap entrega del president, sí que la policia catalana tenia informació dels moviments que faria el president a l'Arc de Triomf i treballava amb la hipòtesi de la informació generada els darrers dies per l'entorn de Carles Puigdemont, que assegurava que tenia la intenció d'arribar a Barcelona, com ha fet, i d'entrar al Parlament de Catalunya, on la policia esperava poder-lo arrestar. El pla estava dissenyat —i s'havien previst molts escenaris diferents— per evitar una detenció que hauria pogut acabar amb incidents si els Mossos l'haguessin volgut arrestar a l'Arc de Triomf. Durant l'acte de Puigdemont a l'Arc de Triomf hi havia agents de paisà, però allà tampoc no ha estat possible la detenció. Es confiava poder-ho fer quan l'expresident entrés per la porta del carrer de Wellington, direcció al ple, però no ha estat així i s'ha esfumat. Tots els diputats de Junts, també el president del Parlament —que avui ha renunciat als seus escortes— han entrat i han estat vigilats de prop pels Mossos. Ni l'helicòpter ni els agents de paisà que vigilaven Puigdemont l'han pogut interceptar i el vehicle s'ha perdut pels carrers de Barcelona, fins que ha entrat a les rondes.

L'objectiu era trobar el vehicle. Els Mossos tenien la matrícula i s'ha ordenat, per l'emissora policial, iniciar un tancament de la ciutat de Barcelona i de la zona Metropolitana Sud, per intentar aturar el vehicle i detenir Carles Puigdemont. S'ha iniciat una operació Gàbia que ha fet desplegar agents a diversos punts clau de la ciutat per inspeccionar vehicles i evitar la marxa del president. S'han fet controls en vies ràpides i també en camins. Tal com marca el protocol d'activació d'aquests dispositius, el Gàbia s'ha ampliat a altres regions del país i finalment s'ha activat a tot Catalunya, amb controls també als passos fronterers, a l'accés als aeroports i als ports. Els controls de pas han generat retencions en molts punts del país i agents dels Mossos també han pujat a autocars per intentar localitzar Carles Puigdemont, sense èxit fins ara.

Arribada Carles Puigdemont Arc de Triomf escenari discurs / foto: Carlos Baglietto
Arribada de Carles Puigdemont a l'Arc de Triomf, aquest matí / Foto: Carlos Baglietto

A mitja tarda, els Mossos han confirmat que han desactivat formalment aquest desplegament especial per intentar localitzar per carretera el president Puigdemont i s'han iniciat controls esporàdics, sobretot a la part nord del Principat, per evitar que Puigdemont pugui travessar la frontera administrativa que separa l'estat espanyol i França. La investigació ha passat a una fase no reactiva i més de fons per poder-lo trobar, si encara és a Catalunya, i fer efectiva la detenció que va ordenar el Tribunal Suprem l'any 2017.

Investigació per aclarir els fets

Paral·lelament, i sota la direcció de la Comissaria General d'Informació dels Mossos, també s'ha endegat una investigació per aclarir com s'ha dissenyat la marxa de Puigdemont i com es pot haver esmunyit davant de 300 policies. Els Mossos també busquen el pis franc on ha estat allotjat Puigdemont, els darrers dies o hores, al centre de Barcelona.

Ara per ara, s'han detingut dos agents dels Mossos, a Barcelona i Granollers, i es creu que més policies han ajudat a fer el joc de mans que ha deixat tothom amb un pam de nas i amb una crisi important a la direcció dels Mossos. També es vol localitzar i traslladar davant d'un jutge Jordi Turull per aclarir quin paper ha tingut el secretari general de Junts en aquest pla de fuga de Puigdemont. El del Vallès ha estat qui ha acompanyat en els darrers moments, abans de deixar-se veure per primer cop, el president. Caldrà veure quin jutge assumeix la investigació. El que no es podrà aclarir, de moment, és quin era l'objectiu que tenia Carles Puigdemont amb el moviment d'avui al centre de Barcelona i com ha posat en escac el cos de la policia de Catalunya.

Els Mossos també han informat durant la tarda, de manera oficial, al jutge Llarena —que busca i vol detenir Puigdemont— que el president no ha pogut ser arrestat i que, a hores d'ara, no ha estat localitzat. El ple del Parlament, que havia de servir per investir Salvador Illa com a president, s'ha pogut celebrar amb normalitat i el socialista ja és el 133è president de la Generalitat de Catalunya.

8bd8aad5 00e8 4c9d bdd7 311284c761c1
Imatges dels controls dels Mossos a l'entrada de Barcelona, buscant Puigdemont / ACN

El Departament d'Interior, amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari en cap, Eduard Sallent, amb la seva segona, Rosa Bosch, i altres comandaments del cos, demà, a les onze del matí, donaran explicacions sobre l'operatiu que s'havia dissenyat per detenir Carles Puigdemont i aclarir què ha fallat. Els sindicats de la policia catalana han criticat la gestió que s'ha fet del dispositiu de seguretat del ple i que, sobre el paper, havia d'arrestar Puigdemont.