La tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova ha donat el tret de sortida als actes d’aquest dissabte Diada Nacional de Catalunya, on representants dels partits i les entitats independentistes han fet una crida a la unitat i a la mobilització. Això dies abans de la celebració de la taula de diàleg amb el govern espanyol, una trobada que els socis del Govern afronten dividits.

Així la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha destacat que Diada és un dia per "confluir" i "enfortir-se" per anar a la taula de negociació "amb tota la fortalesa del poble de Catalunya". Vilagrà ha fet una crida a la unitat i ha assegurat que encaren la setmana que ve “amb força i legitimitat. És una finestra d'oportunitat. Ens hi juguem molt, tot", ha afegit.

“Accents diferents”

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha volgut treure ferro sobre les discrepàncies que han surat aquests darrers dies entre els socis de Govern. "Hi ha accents diferents que posen voluntat en avançar de manera coordinada per guanyar el dret a l'autodeterminació", ha destacat. No ha amagat que Junts és "escèptica" perquè veuen actituds que no els agraden per part del govern espanyol, però ha confirmat la presència de la formació a la taula per donar "força" al país.

En aquest sentit, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha indicat que traslladaran a les negociacions de taula de diàleg "la fortalesa de l'independentisme al carrer i els grans consensos" per reivindicar-hi el dret a l'autodeterminació. En paral·lel Vilalta, ha fet una crida a "traduir la força ciutadana" de la Diada en "una aliança per fer imbatible el referèndum".  Quan a les diferències dins del Govern, Vilalta ha apuntat que des d'ERC només defensen buscar consensos "en tots els temes" i ha dit que "si a algú li molesten unes declaracions" en poden parlar i "buscar un consens".

Autodeterminació

Des de les entitats independentistes, Jordi Cuixat,  president d'Òmnium Cultural, ha fet una crida a la mobilització per l'autodeterminació i la república catalana, i ha exigit una llei d'amnistia com a "punt de partida per poder iniciar una negociació amb l'Estat espanyol". Cuixart ha advertit l'Estat espanyol que no renunciaran a "la fi de la repressió", "el retorn dels exiliats i l'acarnissament de més de 3.000 represaliats".

També ha fet una crida a participar en la manifestació convocada per aquesta tarda la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha insistit a reivindicar la unitat estratègica de l’independentisme, que "encara no hi és", ha puntualitzat.

 

El líder del PSC en el Parlament, Salvador Illa, ha reclamat al Govern que aprofiti la celebració de la Diada per "obrir un diàleg sincer i honest dins de Catalunya" que permeti afrontar amb garanties els "grans reptes" que planteja la sortida de la crisi de la covid-19. Sobre les paraules d'Aragonès dient que el referèndum d'independència és "irrenunciable", Illa ha manifestat que no està d'acord i ha destacat que els socialistes estan a favor de votar "un acord" i no "una ruptura".

 

Imatge principal, el president Aragonès i el vicepresident Puigneró en l'ofrena floral al monument a Rafel Casanova / ACN