Seguim en directe tots els actes de la Diada 2023 a Catalunya. Com és habitual, a primera hora del matí es fan les ofrenes florals a Rafael Casanova, conseller en cap de Barcelona el 1714, durant el setge i caiguda de la ciutat en mans borbòniques. Primer es fan al monument a la seva figura, situat entre la ronda Sant Pere i el carrer Ali Bei, i més tard, a la seva tomba, a la plaça Mossèn Jaume Olivera de Sant Boi de Llobregat. Hi assistiran representants del Govern, l'Ajuntament, partits i entitats de la societat civil. L'acte més multitudinari arriba a la tarda a Barcelona, a les 17:14 hores, quan comença la mobilització que convoca l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), per reclamar la independència, i que aquest any tindrà quatre columnes que confluiran en la plaça 1 d'octubre (plaça Espanya). A ElNacional.cat seguim el minut a minut dels actes de la Diada 2023 a Catalunya.
🔴 Manifestació de l’11 de setembre 2023, DIRECTE | Última hora de la Diada de Catalunya
- Diada 2023: tot el que has de saber de l'11 de setembre
- Actes de la Diada 2023: agenda completa de l'11 de setembre
- Manifestació de l'11 de setembre per la Diada 2023: recorregut i horari
- Concerts de la Diada 2023 de l'11 de setembre: Actuacions, artistes i horaris
- Portes obertes per la Diada 2023 de Catalunya l'11 de setembre
- El Nacional seguirà la manifestació de la Diada amb un programa especial
Podeu continuar fent el seguiment de tota l'actualitat sobre la Diada 2023 a través d'aquest altre directe d'ElNacional.
El col·lectiu juvenil de la CUP, Arran, ha llançat les ofrenes florals d'altres partits com ara l'Aliança Catalana i Vox. L'acció ha generat polèmica a les xarxes socials.
Els manifestants ja prenen posició a les diferents columnes de la manifestació d'aquest any que acabarà a la plaça 1 d'octubre (Plaça d'Espanya).
l Parlament de Catalunya ha obert les portes als ciutadans amb motiu de la Diada de Catalunya. A les onze del matí d’aquest dilluns, la Cambra ha inaugurat la tradicional jornada de portes obertes acompanyada de multitud de mostres de cultura popular. Davant la façana de la institució s’hi han vist actuacions castelleres, capgrossos, bestiari i gegants, bastoners i balls de diversos grups folklòrics internacionals, tot plegat organitzat per l'Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk).
L'amnistia i la defensa del català han centrat l'acte institucional de l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la delegació de la Generalitat. Unes 500 persones s'han sumat a la commemoració a la plaça Catalunya. En l'acte hi ha participat l'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia, que ha assegurat que França farà la "feina bruta" a Espanya vetant el català a les institucions europees. L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha carregat contra l'Estat i ha defensat el dret a l'autodeterminació.
Xavier Antich ha reclamat ser "conscients" de l'"escenari inèdit" que s'ha obert amb les eleccions espanyoles del 23-J, que "ofereix una oportunitat política indubtable". És per això que ha instat l'independentisme a "aprofitar" aquesta ocasió. "Per un cop, l'aritmètica parlamentària ens és favorable. No podem perdre aquesta oportunitat", ha assegurat el president d'Òmnium.
Òmnium Cultural ha aprofitat el seu acte polític de l'11-S davant l'Arc de Triomf, emmarcat dins la Festa de la Llibertat, per xifrar en, com a mínim, 1.432 persones represaliades per l'Estat que s'haurien de veure beneficiades per una Llei d'Amnistia. Així ho ha revelat el seu president, Xavier Antich: "De les 4.000 persones represaliades, com a mínim 1.432 només una llei d'amnistia pot reconèixer que els fets pels quals l'Estat els criminalitza no són cap delicte sinó l'exercici de drets fonamentals"
El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet una crida a "reivindicar desacomplexadament la nació" aquesta Diada de l'11 de Setembre. Ho ha fet en un missatge enregistrat per a un acte de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la Comissió Independentista Fossar de les Moreres celebrat aquest dilluns a Barcelona. Puigdemont ha reivindicat "la cultura del Fossar" i ha assegurat que la Diada "és i ha de ser memòria": "No podem saber on hem d'anar si no sabem d'on venim".
Les delegacions del Govern a l'exterior també celebren la Diada amb una vintena d'actes en una quinzena de països. En alguns casos -com per exemple les delegacions a França, al Regne Unit i Irlanda, Alemanya i Estats Units (Nova York)- han organitzat celebracions per a aquest mateix dilluns mentre que d'altres ja ho han anat fent des de la setmana passada i d'altres en els dies vinents. Ho faran amb concerts, actuacions castelleres, recepcions institucionals, degustacions de productes catalans i taules rodones, entre d'altres.
Acaba l'acte central d'Òmnium d'aquesta Diada nacional de Catalunya des de l'Arc de Triomf.
Amb això, Antich ha assegurat que la seva entitat no s'oblidarà "ni un dia de la resta de persones represaliades". "L'amnistia no és una mesura de gràcia com l'indult, sinó un instrument polític i col·lectiu, homologable internacionalment, per abordar un conflicte polític", ha reivindicat el president d'Òmnium.
El president d'Òmnium ha dit que la seva entitat calcula que uns 1.432 dels 4.000 represaliats s'haurien de beneficiar d'una possible amnistia.
Antich també fa una crida a la unitat del sobiranisme. "Si els partits i les entitats sobiranistes estem d’acord amb els grans objectius, no serem capaços de treballar plegats, coordinadament, per assolir-los? Hem de poder fer-ho: aquesta és la gran qüestió, i aquest és el nostre repte", ha subratllat demanant unitat.
Antich també acusa l'Estat de jugar a la mateixa lliga que Polònia o Hongria. "L'estat com acaba de fer l'últim informe de la fiscalia continua amb l'aberració de considerar l'independentisme com a terrorisme. No existeix un problema català. El problema és l'estat, que és incapaç de reconèixer el conflicte polític amb Catalunya que ni tan sols ha començat a abordar la seva resolució democràtica", ha afirmat.
El president d'Òmnium recorda els exiliats Lluís Puig, Toni Comín, Marta Rovira i Carles Puigdemont.
"Si a la Diada del 2023 som on som és perquè ha estat un dret negat per l'Estat espanyol", ha recordat el president d'Òmnium, qui ha assegurat que l'Estat ha perseguit "sistemàticament" qui exercia aquest dret.
El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha assegurat que l'Onze de setembre representa "un gran consens de país". "Catalunya és una nació i té el dret a exercir el seu dret a decidir", ha afirmat.
La cantant de les Illes Maria del Mar Bonet cantarà 'Què volen aquesta gent' a l'acte d'Òmnium Cultural de l'Arc de Triomf.