La mateixa imatge que fa set anys però sense poder entrar. Amb motiu de la Diada, convocats per partits com Falange o Democracia Nacional, un centenar llarg d’ultres s’han concentrat aquest divendres davant del Centre Cultural Blanquerna, seu de la Generalitat a Madrid. Davant la llibreria, al carrer Alcalá de Madrid, han reclamat l’absolució dels seus militants que la van assaltar el 2013. Alguns d’ells, que encara no han entrat a la presó malgrat la sentència ferma, han estat presents a la concentració i dos han pres la paraula.

Si no hi han pogut accedir és perquè la llibreria ha decidit tancar les seves portes molt abans de l’horari habitual, a les set de la tarda, una hora abans de la concentració ultra. Des d’aquell moment una dotzena d’agents de la Policia Nacional espanyola han custodiat l’entrada, amb quatre furgonetes d’antiavalots de reforç als voltants. La policia no ha fet mantenir les distàncies i mesures de seguretat. Exaltació neofeixista en ple centre de Madrid.

Durant l'acte, s'han escoltat contínues proclames a la unitat d'Espanya i "glòria eterna als herois de Blanquerna. No hi havia cap bandera constitucional. En canvi, sí que n'hi havia de falangistes de tot tipus, de Democracia Nacional i la bandera espanyola amb l'àguila. Les formacions a les quals pertanyen els assaltants. Dues pancartes: Blanquerna absolución i Blanquerna Style.

 

Pedro Chaparro, president de Democracia Nacional i un dels 14 condemnats per l'assalt, ha pres la paraula per a reivindicar el que van fer aquell dia. "Espanya està farta de gent deshonrosa, de traïdors. Nosaltres representem el sentir d'un poble que va ser gran al llarg de la seva història", ha defensat Chaparro, que també ha estat condemnat a un any de presó per haver amenaçat el fotoperiodista Jordi Borràs durant una manifestació del dia de la Hispanitat de l’any 2015 a Barcelona.

També ha intervingut Manuel Andrino, cap nacional de Falange i condemnat per a l'assalt, que ha parlat en termes guerracivilistes de "vessar sang dels enemics com ja vam fer l'any 36". Ha denunciat com, en lloc de "tancar els independentistes en una illa com Perejil", el govern espanyol "els premia amb una taula de diàleg". Els assaltants de Blanquerna, ha dit, van fer el que hauria de fer qualsevol bon espanyol davant la presència de "tota aquesta brossa separatista".

 

S'ha produït un incident quan un militant antifeixista s'hi ha acostat i ha intentat boicotejar l'acte. Però ràpidament ha estat interceptat per una vintena de persones, entre ultres i policies, que l'han agredit. Els agents se l'han acabat enduent. Dos espanyolistes han estat detinguts.

L’acte ha acabat amb “arriba España” i braços alçats, just abans de posar l’himne d’Espanya i demanar als concentrats que s’afilïn a partits “patriotes”.

Pendents d’entrar a la presó

D'aquells fets ja han passat set anys, i hi ha hagut quatre pronunciaments judicials, però els ultres implicats no han passat ni una sola nit a la presó. Després que el Tribunal Constitucional obligués el Tribunal Suprem a tornar a redactar la sentència, la condemna definitiva va arribar el passat 23 de juliol. La supressió de l’agreujant per discriminació ideològica, a instàncies del TC, va suposar una rebaixa considerable de les penes: ara van dels dos anys i set mesos als dos anys i nou mesos de presó. El recorregut judicial espanyol ja ha arribat a la seva fi.

Ja han passat 50 dies des de l'últim i definitiu pronunciament del Tribunal Suprem. Tot i així, segons confirmen fonts d'Institucions Penitenciàries a ElNacional.cat, cap d'ells no ha trepitjat encara la presó. Des d'Interior subratllen que ara tot està en mans del tribunal sentenciador, que no és el Tribunal Suprem, sinó l'Audiència de Madrid. Fonts del tribunal provincial expliquen a aquest diari que no ha estat fins aquest passat dimarts, 8 de setembre, que el president de la secció 30 ha rebut les directrius per a l'execució de la pena. Però els tràmits d'ingrés a presó estan pendents de resolució. Fins a dia d'avui, no han passat un sol dia a la presó.