La manifestació de la Diada arriba enguany en un context excepcional: després de proclamar la independència i amb presos polítics i exiliats. És per això que, per aquest Onze de Setembre, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural convocaran una gran manifestació per exigir la materialització de la República. L'objectiu és omplir l'avinguda Diagonal de Barcelona. El lema serà Fem la República Catalana.
Com en les grans manifestacions dels anys anteriors, les entitats sobiranistes posaran en marxa un procediment d'inscripció a través d'internet. En aquesta ocasió, la samarreta oficial serà de color corall, en homenatge al color de les brides de les urnes del referèndum de l'1-O. El recorregut de la manifestació serà des de Palau Reial fins a la plaça de les Glòries.
A la samarreta hi apareix el perfil del Pedraforca, que representa, segons els convocants, la voluntat de "superar els obstacles, arribar al cim i plantar la bandera de la República Catalana".
Elisenda Romeu, coordinadora de mobilització de l’ANC, ha assegurat que aquesta Diada “volem fer patent que la força de la gent ens portarà a superar els obstacles i els murs que ens oprimeixen”.
“La repressió no ens pot fer renunciar”
La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha volgut deixar clar que la manifestació és per demanar la materialització de la República Catalana. En aquest sentit, ha assenyalat que les protestes per l’alliberament dels presos polítics ja són contínues, i que no pot ser el principal objectiu de la Diada. “La repressió política no pot tenir com a conseqüència que renunciem als nostres objectius polítics”, ha advertit. Ha insitit que la repressió "ens fa ser encara més conscients de la necessitat de la independència".
Paluzie ha fet una crida a mobilitzar-se, perquè “ha estat sobretot la gent qui ha empès per arribar fins aquí”. Ha apel·lat a la primera gran manifestació del 2012, que ha considerat que va fer canviar l’agenda política. “El 2012 vam deixar de parlar de pactes fiscals per parlar de dret a decidir, referèndum i independència”, ha sostingut la dirigent sobiranista.
Per la seva banda, la vicepresidenta segona d’Òmnium, Marina Llansana, ha recordat que no és “un Onze de Setembre més”, sinó que “ens espera una Diada amb presos polítics i uns exiliats”. “Fa un any ens hauria semblat impensable i ens hauria posat els pèls de punta”, ha dit Llansana. “Aquest 11-S és la mobilització més important, però d’aquí a l’11-S caldrà que ens continuem mobilitzant molt i molt sovint”. Ha subratllat la manifestació del 14 de juliol a Barcelona per l’alliberament dels presos polítics.
Josep Maria Cervera, president de l’AMI, ha volgut fer costat a les entitats sobiranistes. També ha destacat que les “circumstàncies són diferents” als anys anteriors. És per això que ha reclamat tenir presents els presos i exiliats i la necessitat de “tirar endavant el projecte que ens va encarregar la ciutadania l’1-O”.
Durant les pròximes setmanes es donaran a conèixer més detalls logístics sobre la gran manifestació de la Diada, que esperen que sigui multitudinària.