L'independentisme té massa poques victòries per no celebrar les que s'han aconseguit en els últims anys. Aquest sembla ser el mantra del col·lectiu Som 1 d'Octubre, que s'ha proposat organitzar una diada festiva per reivindicar les grans fites de l'independentisme, coincidint amb el 15è aniversari de la primera consulta a Arenys de Munt, el desè del 9-N i escollint una data pròxima al 1 d'octubre, que, segons els organitzadors és "l'acte de desobediència i autodeterminació més gran realitzat en segles". Així, aquesta diada, que servirà per reivindicar totes aquestes fites, tindrà lloc a Arenys de Mar el dissabte 28 de setembre. En aquell moment, es pot haver ja constituït un nou Govern de la Generalitat o, en canvi, estarem a les portes d'una nova campanya per la repetició electoral, cosa que mai no s'ha arribat a produir el país i seria la primera vegada. Aquesta diada, on es barrejaran actes polítics com homenatges a tots els represaliats per l'Estat durant el procés independentista o en defensa de la llengua, amb concerts més dirigits al públic jove, arriba en un moment de baixada de l'independentisme, que en les últimes eleccions ha perdut més d'un milió de vots respecte anys enrere, quan el moviment estava molt mobilitzat tant a les urnes com al carrer. 

Música per tornar a atraure els joves independentistes 

Des de l'organització expliquen a ElNacional.cat que precisament un dels objectius és engrescar de nou les generacions més joves en el moviment independentista. Després del seu paper l'octubre del 2017 i en les protestes postsentència el 2019 -on bona part de la gent  que va patir la repressió eren precisament joves- aquesta generació, creuen, ha desconnectat i per tornar a encendre la flama de l'independentisme veuen imprescindible que en tornin a formar part. Segurament no serà una tasca fàcil: segons les dades publicades pel CEO, els nois joves són els que més s'ubiquen en la ultradreta i rebutgen altres lluites com el feminisme.

Així, hi haurà un gran escenari a la Platja del Cavaió, la més llarga d'Arenys de Mar, per on hauran de passar nombrosos artistes (està previst que les actuacions s'allarguin fins a la matinada) que encara no s'han anunciat. En les pròximes setmanes s'aniran publicant els noms. Amb tot, l'espai per la música anirà més enllà, i també hi haurà un escenari destinat a la música folk i tradicional, també amb nombrosos artistes convidats de diferents generacions. També hi haurà lloc per la projecció dels diferents documentals que s'han fet en els últims anys sobre l'octubre del 2017. La festa s'escamparà mar enllà, amb una trobada de vaixells de pesca, esportius i històrics, davant la platja de Canet. 

Fins a mig miler d'entitats 

Aquest divendres s'ha presentat oficialment la diada amb un acte a Arenys de Mar, en el que hi ha participat l'alcalde d'aquest municipi Estanislau Fors, que va aconseguir majoria absoluta amb Junts per Catalunya el 2023, però també el de Canet de Mar, Pere Xirau, de Canetencs Independents i que governa amb coalició amb Junts, ERC i Som Canet, i Josep Sànchez, d'ERC. Tots els partits tindran el seu espai en aquesta diada que vol ser tan festiva com reivindicativa, a banda de les grans entitats com són l'Assemblea, Òmnium, o el Consell de la República, a qui se sumaran també l'Obra Cultural Balear i l'Acció Cultural del País Valencià.  Des de l'organització esperen que aquesta jornada sigui un gran èxit i asseguren que abans que es presentés oficialment ja tenien confirmades fins a 200 entitats, un nombre que s'esperen que arribi fins al mig miler. 

Després de molts anys, l'independentisme s'ha quedat sense majoria absoluta al Parlament de Catalunya. Amb tot, un pacte entre Junts, ERC i la CUP va donar la presidència a Josep Rull, el primer membre del Govern de l'1 d'octubre condemnat pel Tribunal Suprem que pot tornar a la vida institucional, ja que la seva pena d'inhabilitació va caure després de la reforma del Codi Penal, on es va eliminar el delicte de sedició. La resta dels seus companys hauran d'esperar que se'ls apliqui la llei d'amnistia que el Congrés dels Diputats va aprovar a finals de maig. Des de l'organització volen que aquest acte a finals de setembre serveixi com a missatge als partits independentistes: va ser quan anaven plegats i el moviment era transversal que es van produir les grans victòries. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!