Un any més, la Diada se celebrarà també a la Catalunya Nord. L'acte tindrà lloc el divendres 10 de setembre als jardins de la Casa Macià de Prats de Molló, a partir de les 17 h. Es tracta de tot un esdeveniment inèdit, atès que és la primera vegada que la casa restarà oberta al públic. 

Intervenció de Cuixart

L'esdeveniment, organitzat per Casa de la Generalitat a Perpinyà conjuntament amb l’Ajuntament de Prats de Molló i l’Associació Casa Macià, comptarà amb la intervenció del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart

D'altra banda, hi actuarà el grup de música popular Cor de Carxofa i, al final de la jornada, s’abaixarà el teló amb una copa de cava. Ara bé, tot això respectant les mesures de seguretat contra la covid-19 - dur mascareta i respectar la distància de seguretat de metre i mig -. 

 

 

 

Així, l'emblemàtica casa Macià substituirà la Maternitat d'Elna, escollida en la passada edició. De fet, segons ha explicat el diari Girona Notícies, el director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert, ha assenyalat que la celebració té un caràcter itinerant. 

L'espai escollit és un espai de vincle entre la Catalunya del Nord i la del Sud. Allà, a l'anomenada Vil·la Denise, hi va residir durant el 1926 Francesc Macià a Prats de Molló i va ser detingut per la Gendarmeria mentre preparava una operació militar per alliberar Catalunya. 

 

Manifestació a Barcelona

D'altra banda, a l'altra banda de la frontera, la manifestació de l'11-S serà centralitzada a la ciutat de Barcelona i es basarà en una marxa que anirà de la plaça Urquinaona fins al Parlament de Catalunya. Davant de la Cambra catalana és on l'entitat té previst fer els parlaments.

Aquest recorregut i el fet mateix que l'entitat dugui les bases fins davant de la institució forma part de la pressió que es vol exercir cap als partits. De fet, en el comunicat de presentació, l'entitat ja alerta que cal que la societat estigui preparada "per quan fracassi la via dialogada i/o hi hagi una sentència ferma internacional, per tal de guiar els partits i les institucions en aquest camí".

Recorregut de la marxa de l'11-S /  Assemblea Nacional Catalana

 

Fets de Prats de Molló

Va ser a Vil·la Denise on la tardor del 1926 Macià -aleshores coronel a l’exili- i la direcció d'Estat Català van preparar una invasió que sortiria des de la Catalunya del Nord entrant pel Coll d’Ares i per Sant Llorenç de Cerdans, per ocupar Olot i proclamar-hi la República Catalana i alliberar-la així de l’Espanya dictatorial de Primo de Rivera. Malgrat això, la missió finalment va fracassar perquè un espia de Mussolini, Ricciotti Garibaldi, ho va denunciar a les autoritats espanyoles i Macià i el seu grup van ser detinguts el 4 de novembre de 1926, en el que es va conèixer com ‘els Fets de Prats de Molló’.

Els acusats van ser jutjats a París en un judici de gran ressò internacional on Macià es va declarar l'únic responsable en una declaració basada en els principis d'independència, democràcia i revolució. El coronel català va ser condemnat a sis mesos de presó. Després de la condemna, Macià es va exiliar novament, aquest cop a Bèlgica i Argentina, fins al 1931 que torna a Catalunya i proclama la República.

 

Imatge principal, Casa Macià de Prats de Molló / Twitter Carme Forcadell