Reivindicar "la força de la unitat" i fer públic el "problema valencià". Aquests - tal i com va dir el seu president, Ximo Puig- són els objectius de la Diada del País Valencià, que se celebrarà aquest any amb un marcat caràcter identitari i sota el lema "Tots a una veu", frase que agafen del seu himne.
De fet, el càntic comença així: "Per a ofrenar noves glòries a Espanya tots a una veu, germans, vingau". Precisament en aquest sentit, els valencians utilitzaran el "missatge emocional" per comunicar "allò que volem fer, que és aquest procés de reparació, reconstrucció i renaixement del País Valencià". "Ja arriba aqueix dia en què somiem tots junts i ens fem forts", comença el vídeo presentat per la Generalitat valenciana.
Com Catalunya, el País Valencià reivindicarà sota el lema "Un país per fer, un país per construir", l'"injust" finançament autonòmic i la manca d'inversions en el seu territori, entre elles, el Corredor Mediterrani, i pintarà els carrers dels diferents pobles i ciutats d'"orgull de pertinència al País Valencià", on recordaran la necessitat d'aixecar la "hipoteca reputacional" que carreguen.
Dret a decidir
El País Valencià també reclamarà el seu dret a decidir de la mà de la Plataforma pel Dret a Decidir perquè, tal i com denuncien en un vídeo, "les conseqüències de la política espanyola són molt greus per a nosaltres" perquè, entre moltes altres coses, "hem patit 20 anys de governs corruptes i desafectes".
També recorda l'espoli "que arrosseguem des de fa més de 300 anys" i subratlla que suposen uns 6.000 milions d'euros l'any "que marxen i no tornen". Per tot plegat, reclamen "una nova brúixola política centrada en el País Valencià", és a dir, el "dret a decidir en tot allò que ens afecta", així com unes infraestructures "autocentrades" en el territori.
Museus i palaus gratuïts
S'obriran al públic de manera gratuïta vuit museus i nou palaus de tot el País Valencià. Es tracta de la primera vegada a la història que la Generalitat valenciana, les Corts valencianes, la Diputació de València i els Ajuntaments de València, Castelló i Alacant es posen d'acord per organitzar aquesta jornada de portes obertes.
Els museus que ja estan oberts des de la matinada de l'1 d'octubre, i que obriran fins la mitja nit del dia 9, són:
- València: IVAM, MUVIM, Centre del Carmen, la Beneficiència, el Museu de la Ciutat i el Museu de Belles Arts San Pío V
- Castelló: Museu de Belles Arts
- Alacant: MARQ i Museu de Belles Arts Gravina
Els nou palaus estaran oberts des de les 10 hores fins a les 22 hores i seran:
- Palau de la Generalitat
- Palau dels Almiralls d'Aragó-Banys de l'Almirall
- Palau Borja-Corts Valencianes
- Palau de la Batlia
- Palau Marquès de la Scala
- Palau dels Català de Valeriola
- Palau del Marquès de Malferit
- Palau dels Mercaders
- Palau d'en Bou
Què es farà a València ciutat?
L'alcalde de València, Joan Ribó, va convidar tots i totes les valencianes a "participar en la processó cívica del nostre dia i va aprofitar fer una crida a la ciutadania aquest dimarts a una "participació gojosa" i "unida".
Com no podia ser d'una altra manera, el cartell que ha dissenyat la ciutat llueix una frase de Jaume I El Conqueridor: "Ameu i protegiu totes les persones i el poble... Feu regnar la justícia i vetleu perquè els grans no oprimisquen els menuts".
Des d'aquest divendres 7 d'octubre fins el dimecres 12 se celebra el mercat medieval de València. A banda d'això, la programació per al 9 d'octubre inclou, al matí, la lectura del decret d'alcaldia i entrega de la senyera a l'arxiu municipal (11.30 hores), la baixada de la Reial Senyera, processó cívica i ofrena a Jaume I (12 hores) i la Mascletà terrestre (14 hores).
A la tarda se celebrarà l'entrada de moros i cristians del Cap i Casal (17 hores) i acte seguit (18 hores) la concentració organitzada per partits polítics, sindicats i entitats socials, que portarà per lema "Un país per fer, un país per construir".
Què es commemora el 9-O?
La Diada valenciana recorda el moment en què les tropes catalanoaragoneses comandades per Jaume I El Conqueridor van entrar a València -que depenia del califa de Bagdad Al-Mústansir bi-L·lah- el 9 d'octubre del 1238 durant la conquesta del Regne de València.
Tot i que durant segles s'ha celebrat aquest dia -la primera celebració va ser en l'aniversari del primer centenari el 1338-, no va ser fins el 1977 quan el Parlament valencià va fixar aquesta data com l'oficial per celebrar la seva Diada.