Encara amb la ressaca de les eleccions al Parlament del passat 12 de maig, ja s'acosta l'inici de la campanya per als comicis al Parlament Europeu. A aquestes, ERC s'hi presenta, com fa cinc anys, amb la coalició Ara Repúbliques, juntament amb la resta de forces sobiranistes i d'esquerres de l'Estat i amb un grapat de formacions més minoritàries d'Astúries, Galícia, Aragó o Canàries també donant-los suport. Així ho han escenificat aquest dimarts, només a 48 hores que comenci la campanya que els republicans encetaran a Badalona, ciutat del seu número 2 i quatre de la coalició, Tomàs Molina, en un acte conjunt a la seu del partit on hi han participat representants de les diferents formacions i han signat un manifest conjunt. 

BNG i EH Bildu, tendència a l'alça

Preguntada per les expectatives electorals dels republicans en aquestes eleccions després de perdre 13 diputats, la cap de llista Diana Riba s'ha mostrat convençuda que el seu partit podrà aconseguir "molt bons resultats" el 9 de juny, a pesar que Esquerra porta una ratxa de derrotes electorals molt significativa en l'últim any.  En canvi, els seus companys de coalició, especialment EH Bildu i el BNG, tenen una tendència a la inversa, amb resultats electorals històrics pels dos partits tant al País Basc com a Galícia en les eleccions als seus parlaments autonòmics aquest mateix 2024. En les europees del 2019, que van coincidir amb les municipals fet que va ajudar a apujar la xifra de participació, Ara Repúbliques amb Oriol Junqueras al capdavant va aconseguir més d'un milió de diputats, i tres eurodiputats, dos dels quals pels republicans. Enguany, si ERC vol tornar a tenir dos escons a Brussel·les, necessitarà que la coalició n'obtingui quatre, ja que el BNG ocupa la tercera posició de la llista. 

Progressistes de tot l'Estat davant el paper de l'extrema dreta 

En aquestes eleccions, en les que s'albira un gran creixement de l'extrema dreta arreu del continent i que podria acabar condicionat la dreta europea, aquesta coalició de forces sobiranistes busca anar més enllà i cercar els vots de tots els progressistes de l'Estat espanyol que veuen amb temor aquest ascens i les seves possibles repercussions. Així, no només aspiren a tenir el suport d'independentistes dels seus territoris sinó de votants d'esquerres d'arreu de l'Estat. Fernando Parrena, candidat d'EH Bildu, ha assenyalat que en un context com aquest cal donar suport a "propostes antifeixistes, antimilitaristes i que denuncien l'austericidi", una opció que ha identificat en Ara Repúbliques, recordant que en ser circumscripció única, qualsevol persona de l'Estat els pot votar. Des d'Ahora Canarias han tornat a clamar contra el turisme de masses en aquesta presentació, una posició compartida també per Ara Més, l'esquerra sobiranista de les Balears.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!