L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha estat elegida presidenta de la delegació del Parlament Europeu per a les relacions amb l'Amèrica Central. En la reunió de constitució del comitè celebrada aquest dijous a Brussel·les, Riba ha estat escollida per vuit vots a favor, tres en contra i dues abstencions. Just després de ser nomenada de forma oficial, la dirigent republicana ha assenyalat que assumia el càrrec "amb honor i amb una gran responsabilitat" i s'ha compromès a "enfortir llaços" amb els països de la regió per garantir l'estat de dret i els drets humans, dos elements que ha qualificat de "pilars fonamentals de totes les societats". Ella mateixa ha compartit un petit vídeo del moment al seu compte d'Instagram.

diana riba parlament europeu
Instagram de la Diana Riba

Precisament Riba havia estat membre en l'anterior legislatura de la delegació de l'Eurocambra per a les relacions amb Mèxic, una experiència que, tal com ha apuntat, li ha permès conèixer "molt bé la zona" i "identificar els reptes, connexions i aliances amb l'Amèrica Llatina".

Tot i que aquest dijous Riba ha estat designada com a presidenta —un càrrec que ja no es canviarà en aquesta legislatura—, la delegació no s'ha constituït en la seva totalitat per qüestions de gènere i nacionalitat en les dues vicepresidències. Segons els estatus de l'Eurocambra, el vicepresident primer ha de ser del sexe contrari a la vicepresidenta. Al mateix temps, cal que almenys dues nacionalitats estiguin representades entre aquests tres càrrecs.

Populars i socialistes hauran de negociar

En la reunió de constitució d'aquest dijous, el Partit Popular Europeu, a qui li correspon la vicepresidència primera, també havia presentat a una dona. Per altra banda, tant populars com socialistes, que es reparteixen les dues vicepresidències, havien presentat candidats espanyols. En aquest sentit, populars o socialistes hauran de negociar i presentar nous candidats per desencallar la situació en les pròximes reunions del comitè per constituir així de forma definitiva la delegació.

Diana Riba, al costat de Junqueras

El candidat a presidir ERC, Oriol Junqueras, va presentar dissabte passat a Barcelona la proposta d'equip de la nova permanent de la seva candidatura al congrés del partit, que se celebrarà el 30 de novembre. Ho va fer acompanyat d'Elisenda Alamany, que vol ocupar el càrrec de secretària general, i que juntament amb ell forma part d'un equip de 13 persones amb un clar accent "municipalista" que vol "empoderar les bases". L'eurodiputada Diana Riba tindrà la presidència adjunta, mentre que Oriol López i Arés Tubau estaran al capdavant de dues secretaries generals adjuntes. Completen la proposta Pau Morales, Isaac Albert, Norma Pujol, Laura Castel, Solés Carabasa, Santi Valls, Laura Pelay i Joan Plana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!