El diari Handelsblatt, un dels referents en informació econòmica de la premsa alemanya, ha situat Espanya com un dels 10 Estats més pobres de la UE. Concretament Espanya ocupa la desena posició d'Estats que estan per sota de la mitjana europea en el producte interior brut (PIB), i l'acompanyen Bulgària, Grècia, Eslovàquia, Croàcia, Letònia, Romania, Portugal, Hongria i finalment Polònia.
"Espanya es troba entre els 17 dels 27 membres de la UE que tenen un PIB inferior a la mitjana comunitària. Amb un PIB per càpita de 84 estàndards de poder adquisitiu (PPS, una moneda fictícia per compensar les diferències de preu), el Regne d'Espanya que té 505.944 quilòmetres quadrats ocupa el desè lloc entre els països més pobres de la Unió Europea. En ser la segona destinació de viatges més popular del món, l'economia espanyola va caure un 10,8% durant la pandèmia, més que qualsevol altra economia. Les reserves per a l'estiu del 2022 són superiors a les de l'any rècord del 2019. Tanmateix, ni tan sols això serà suficient per tornar a la producció econòmica d'abans de la pandèmia", assenyala el diari. L'economia poc diversificada d'Espanya li fa una mala passada.
Per comparar-ho, Polònia té un PIB per càpita lleugerament inferior, i per això se situa com a novè país pobre de la UE. Polònia té un PIB de 77 PPS, i està immersa en una disputa amb la Comissió Europea per l'aplicació del dret comunitari al país. L'Estat pitjor situat, Bulgària, té un PIB per càpita de 55 estàndards, i pugna perquè no entrin a la UE països veïns com Albània i Macedònia del Nord.
Tot això passa quan la gestió dels efectes que està tenint la guerra d'Ucraïna al continent europeu ha posat diversos presidents i primers ministres en el punt de mira. De fet, en alguns d'aquests països s'ha pogut constatar el desencís i l'enuig de la ciutadania amb nombroses decisions que s'han adoptat. I precisament, un dels que surt més perjudicat a escala europea és Pedro Sánchez, segons una enquesta d'Euroskopia, un consorci format per vuit empreses demoscòpiques de diversos països europeus i que publica el diari El Mundo. L'estudi, fet a Itàlia, França, Grècia, Alemanya, Polònia, Països Baixos, Espanya, Portugal i Àustria, indica que, entre els primers ministres i líders d'Europa, Sánchez és qui rep una pitjor valoració ciutadana i el suspenen amb un 4,5.
Un altre espanyol que figura a la llista de líders que havien de rebre una valoració per part dels enquestats és Josep Borrell, l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat. L'exministre socialista també suspèn (4,7). Retornant al president del govern espanyol, destaca que rep un dur correctiu de valoració per part dels espanyols (4,2), però encara és pitjor vist a Àustria (3,9). Els únics països que aproven la gestió de Pedro Sánchez són França (5), Portugal i els Països Baixos, on la mitjana se situa en el 5,5. Paradoxalment, Borrell aprova a l'Estat espanyol (5,2), mentre que també ho fa entre els ciutadans portuguesos (5,4), holandesos (5,3) i polonesos (5,1).