"Com pot ser que el 2006 només el 15% dels catalans fossin independentistes, i el 2013 gairebé un de cada dos?" Això es pregunta el diari italià La Stampa en un article que publica aquest dissabte, a 8 dies del referèndum de l’1 d’octubre.
Per intentar respondre, el rotatiu tira d’un dels personatges catalans més coneguts arreu del món, que a més és independentista declarat: Pep Guardiola. La Stampa parla amb alguns intel·lectuals del canvi mental de molts catalans, que els ha dut a abraçar la independència. El psiquiatre Adolf Tobeña és qui posa sobre la taula “la generació de Guardiola”, aquells catalans nascuts a partir dels anys 70 o 80 que veuen que es pot “aconseguir l’èxit” a la vida, sense l’empara d’Espanya.
"Són persones nascudes o criades en democràcia que quan Espanya va arribar a una crisi, va mirar al seu voltant i va veure que Barcelona era un una ciutat que, des dels Jocs Olímpics, va gaudir de fama enorme a tot el món. Un pol de creativitat, disseny, amb les millors universitats i l'equip de futbol més fort. En poques paraules, un català va començar a pensar que Madrid sovint podia batre i de bon grat. I, sobretot, no va funcionar", explica el psiquiatre.
Víctor Vicens, un metge i empresari, destaca que "El Barça també té una funció important" perquè "quan les coses no anaven tan bé, l'equip era un element de cohesió pels catalans". Un altre dels entrevistats per La Stampa, és Marc Benach, responsable comercial d'una empresa renovable, que assegura que Espanya es veu com un país poc modern mentre que Barcelona "té la imatge contrària".
Finalment, el diari exposa que els carrers de Barcelona "estan calents" perquè tothom espera amb ansietat l'1 d'octubre. Destaca que "Espanya no canvia de parer" i que ha enviat entre 5 i 6 mil agents per impedir la votació.