“Un referèndum per posar fi a 800 anys d’amargura i lluita per a la independència del gran veí espanyol”. Així resumeix la història de Catalunya el diari de pagament més llegit a Dinamarca, Politiken, de centreesquerra, que aquest dilluns dedica al procés la secció Tema del dia, una pàgina. “L’home fort de Catalunya està preparat per a la confrontació final amb el domini espanyol”, es titula la peça.

Aquest home fort és el president Carles Puigdemont, a qui Politiken fa un perfil. El diari destaca que “l’oponent de Mariano Rajoy creu en la democràcia”. Parafrasejant una columna de l'escriptor Josep Ramoneda a El País, explica que el cap del govern espanyol “espera solucionar el problema català ajudant-se de la Constitució i els jutges” amb la intenció de provocar pànic.

Desafiament

El diari explica que Puigdemont és el primer dels 129 presidents catalans que ha decidit portar el seu país cap a la independència. “Era amb desafiament i orgull que Carles Puigdemont, com a líder del govern autonòmic català, el 9 de juny d'aquest any va fer un pas, que pot ser determinant pel futur d’Espanya i Catalunya”, afegeix l’article, que signa el corresponsal europeu Michael Seidelin.

Explica els orígens del president català i emfasitza que Puigdemont ve d’una família en què tothom espera el dia que una Catalunya independent sigui membre de la Unió Europea en les mateixes condicions que l’Estat espanyol, “que durant segles ha mantingut Catalunya sota un control absolut”. 

Politiken fa referència a unes declaracions de Puigdemont al diari francès Libération en què el president va dir: “Soc català, però les circumstàncies m’han fet espanyol. En altres paraules, pertanyo a un Estat que no l'he escollit jo”.  

Amenaces del govern espanyol

Pel que fa a la posició del govern espanyol, el diari danès cita Mariano Rajoy dient que el referèndum no es farà. “Aquesta bogeria autoritària no guanyarà mai l’autoconfiança  i equilibri del nostre estat democràtic”, és la cita del president espanyol.

També cita la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría: “L’Estat espanyol el pot aturar [el referèndum] en 24 hores”. També esmenta que la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha recordat que l’exèrcit i la Guàrdia Civil tenen com a propòsit defensar la Constitució i la integritat territorial del país.

“No eren amenaces sense fons”, explica Politiken, que explica com la Guàrdia Civil ha citat a declarar polítics i funcionaris d’alt nivell les últimes setmanes. “El missatge és clar: Es poden arriscar a presó, multes i possible confiscació de béns si participen en l’organització del referèndum, que segons la Constitució espanyola és il·legal”, segueix.

L’article afegeix que “les amenaces ja van fer plegar tres consellers”, però el president català ràpidament va nomenar “tres personalitats conegudes com a proindependentistes”.

Un divorci car

L’article acaba parlant del divorci entre Catalunya i Espanya, com el president català l’ha anomenat. El diari danès preveu que serà car, ja que Catalunya ha d’assumir part del deute espanyol.

Diu que els crítics pensen que el projecte d’independència separa la ciutadania i que els aspectes jurídics no permetrien un referèndum. L’article conclou, però, que Carles Puigdemont ha deixat enrere el tema judicial i ha explicat a la televisió catalana que “ara es tracta de política i el dret d’autodeterminació de la gent”. 

Pel que fa als episodis històrics dels darrers 800 anys a Catalunya, Politiken parla del "terror feixista" viscut durant el règim franquista, quan estava prohibida la llengua i la senyera. Recorda que milers de persones van ser empresonades i exiliades i alguns dirigents polítics van morir a mans del règim.