La premsa suïssa es fa ressò del trasllat de l'ex-pres polític Jordi Cuixart a Neuchâtel. En una entrevista amb el polític català pel diari Blick, Cuixart explica les raons per les quals marxa i fa una repassada pel moment actual de l'independentisme, ara que ha decidit seguir la lluita "des de la segona fila". A banda de parlar sobre les altres dues polítiques catalanes exiliades a Suïssa, Marta Rovira i Anna Gabriel, el mitjà conclou el reportatge amb una frase que reflecteix la incertesa que es viu avui dia pel que fa al procés d'independència: "La crisi de Catalunya continua a foc lent", indiquen, "Però el conflicte no està resolt. Les trinxeres es poden reobrir en qualsevol moment", auguren.
"Per als catalans Cuixart és un heroi popular"
L'article publicat per Blick aquest cap de setmana porta el títol 'El líder independentista català es trasllada a Suïssa'. En ell, entrevisten l'expresident d'Òmnium Cultural, el qual descriuen com "un heroi popular" per a la societat catalana i l'"independentista més conegut d'Espanya" convertit en "màrtir" després del referèndum de l'u d'octubre, quan esdevingué "pres polític" de l'Estat espanyol, indica el rotatiu. Si bé en les declaracions al diari Cuixart deixa clar que el trasllat a Suïssa "no és una fugida política" i que seguirà treballant per la independència des de l'estranger, l'activista també obre la porta a una renovació de cares dins el moviment. "És el moment d'una nova generació d'activistes", admet Cuixart.
"Des de la segona fila" i "a foc lent"
Així, i malgrat la promesa de seguir la lluita per la independència "a partir d'ara des de la segona fila", i poder compaginar-ho amb la feina i la família, el diari detalla l'estancament del moviment, almenys des de la política institucional, i que tot plegat continua "a foc lent". "L'alliberament de Cuixart i els seus companys d'armes", que diuen que Pedro Sánchez va permetre "probablement per la pressió internacional", "ha calmat la situació, de moment", expliquen en referència als indults i la superació d'aquesta etapa en el procés, perquè la llibertat dels presos també ha comportat la desmobilització de la societat. Amb tot, però, creuen que una espurna pot revifar les flames ràpidament, perquè "el conflicte no està resolt". Segons els suïssos, "les trinxeres" metafòriques a Catalunya "es podrien reobrir en qualsevol moment", conclouen.
Jordi Cuixart va anunciar la setmana passada que marxa "temporalment" a Suïssa. Ho va fer en un acte d'Òmnium Cultural en el qual va precisar que ho fa per representar l'estratègia internacional de l'entitat a Europa com a president d'Òmnium Civil Rights Europe (OCRE) i seguir denunciant la vulneració de drets fonamentals per part de l'estat espanyol, coincidint amb la causa oberta al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). De fet, el mateix Cuixart ja va denunciar el CatalanGate davant l'ONU a Ginebra (Suïssa) el passat 30 de juny. La marxa de l'expresident d'Òmnium cap a terres helvètiques també s'explica perquè la seva empresa d'embalatge està creant un centre d'innovació al país juntament amb una universitat suïssa.