No hi ha paraules. Cal ser un pallús, un ximple, un talòs, per no obrir la portada amb els primers casos confirmats de Covid-19, la malaltia causada per l’últim coronavirus, al teu país, i deixar-te endur per les dèries patriòtiques, d’un patriotisme de cigaló —doble de conyac. És el que fan ABC i El Mundo, diaris pels que, efectivament, la unidadespaña, tot junt, com correspon, i la demolició del govern socialcomunista o fasciocomunista passa pel davant fins i tot de la major emergència sanitària, i més, d’aquesta dècada.

Així donen la raó a tants com diuen que la pitjor conseqüència de l’epidèmia —fora les víctimes, esclar— és el comportament de molts mitjans, especialment televisions (Telecinco, Antena3 i La Sexta enmig de totes), que ho han incorporat al seu xou diari d’actualitat com qui parla de qualsevol cosa, els periodistes entrant en directe en to falsament excitat, amb la mascareta a la cara. Un espectacle banal. Divertim-nos fins a morir, com el títol d'aquell llibre de Neil Postman. Pitjor encara aquests diaris, que ho ignoren o ho menystenen en la pàgina més noble. On tenen el cap?

Un cop d’ull ràpid a les portades dels diaris de referència europeus fa veure, per contrast, la magnitud de la bestiesa: no n’hi ha ni un que no hagi triat l’epidèmia de Covid-19 com a tema principal.

Per paga, l’afectació d’aquest coronavirus és més greu que la dels anteriors, cosa que fa més estranyes les portades d’aquells diaris. El SARS, (síndrome respiratòria aguda greu), que va aparèixer el novembre del 2002 a la província de Guangdong, Xina, va infectar 8.098 persones, de les que en va matar 774 abans no fos declarat sota control al juliol del 2003. Es va escampar per 24 països. Un altre coronavirus, el MERS (síndrome respiratòria de l’Orient Pròxim), es va registrar per primer cop a l’Aràbia Saudita el 2012. Es va informar de 2.494 casos i 858 morts en 27 països. L'actual coronavirus, el Covid-19, va aparèixer a Wuhan, Xina, probablement transmès a un humà per un animal. A l’hora d’escriure això, ha infectat 80.415 persones en més de 41 països; compta 2.708 morts i provoca quarantenes, pànic, greus conseqüències econòmiques i un daltabaix en la vida ordinària i extraordinària de milions de persones arreu del món.

La bona notícia és que 27.905 dels afectats s’han recuperat, malgrat que encara no s’hi hagi trobat remei. Si vols informació en directe de l’evolució del Covid-19, tens aquest mapa (versió per mòbil, versió per ordinador) que ha enllestit la professora Lauren Gardner, del Center for Systems Science in Engineering de la Universitat Johns Hopkins de Baltimore, als EUA.

A l’ABC, a El Mundo i a les televisions grogues, però, tant els hi fa sis com seixanta. Potser el virus són ells.

ABC

EM

LR

EP

LV

EPC

EPA

ARA