Poca teca a les portades d'aquest 2 de gener. Primer perquè és dia 2 de gener i encara dura la ressaca de Cap d'Any, que per més que hagi estat una celebració atípica marcada per la pandèmia, no deixa de ser una celebració, i després perquè és dissabte i l'activitat política no és destacable.

La premsa espanyola es centra en Gibraltar i el principi d'acord per evitar un Brexit dur al penyal. Espanya i el Regne Unit han negociat bilateralment les condicions fins a l'últim moment i han tancat 'in extremis' un pacte per evitar una frontera dura amb el penyal, ja que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea va entrar en vigor aquest divendres, 1 de gener de 2021. Ho va anunciar en roda de premsa aquest dijous la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, que va afirmar que els ciutadans de Gibraltar i del Camp de Gibraltar "poden respirar tranquils". González Laya va explicar que el penyal estarà en l'espai Schengen, de lliure circulació, i Espanya serà "la responsable última de la seva aplicació".

El País publica una entrevista a la ministra d'Exteriors on, precisament, torna a repetir les paraules de "Espanya dirà l'última paraula sobre qui entra a Gibraltar". González Laya explica que la gestió del control d'entrada a l'espai Schengen pertany a Espanya i que per tant és l'Estat qui decidirà qui pot entrar i qui no a Gibraltar i no pas el Regne Unit.

El Mundo destaca que després d'anys de disputa per clavar la bandera espanyola a Gibraltar, passem del "Gibraltar espanyol" al "Gibraltar europeu". "Espanya ha anat suavitzant la seva posició històrica sobre el penyal en favor d'un pragmatisme que ha fet el pacte de la nit de Cap d'Any", explica el diari.

No és cap sorpresa que La Razón s'escandalitzi pel pacte sobre Gibraltar: "Alerta diplomàtica per les concessions del govern espanyol a Gibraltar". Per al diari no és ni un pacte, és directament una concessió on, clarament, Espanya hi surt perdent. 

A l'ABC tampoc li convenç el pacte i subratlla que "Espanya aparca la reclamació sobre el paradís fiscal de Gibraltar". Ara bé, el protagonisme de la portada és pel Brexit i l'ambient a les fronteres del Regne Unit; un ambient de "Calma tensa".

Segons el diari, "Empreses i transportistes esperen caos a les duanes després del pacte nadalenc mentre Boris Johnson celebra que el Regne Unit 'ja és lliure per fer millor les coses que els amics de la UE'"

El Periódico parla sobre Gibraltar però li dedica un espai molt petit a la portada. Aquest diari destaca una entrevista amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, pocs dies després que s'anunciés que Salvador Illa seria el candidat a les eleccions catalanes previstes per al proper 14 de febrer.

A l'entrevista, Iceta assegura que avala la candidatura de l'encara ministre de Sanitat tot i que no fa ni 48 hores admetia en declaracions a Catalunya Ràdio que "Estava tot preparat per presentar el meu cartell de campanya, però en política mai pots donar res per fet".

El Punt Avui prefereix seguir amb el tema estrella de l'any, el coronavirus, i més concretament dels darrers dies, la vacuna. El diari català titula "Cap a la immunitat" però apunta que els experts temen que "l'arribada de la vacuna generi una falsa sensació de seguretat. 

Sobre Gibraltar, El Punt Avui explica que "Madrid i Londres pacten que no hi hagi un Brexit dur a Gibraltar".

Finalment, el diari Ara també parla d'immunitat i indica que "els experts apugen la immunitat de grup fins al 90% de la població". I, com a foto principal, un rescat d'Open Arms de 169 persones durant la nit de Cap d'Any.