Yolanda Díaz ha reconegut aquest dilluns, finalment, que sí que coneixia la denúncia per agressió sexual contra Íñigo Errejón de juny de 2023 per tocar-li el cul sense consentiment a una noia en un concert a Castelló. Però la vicepresidenta segona del govern espanyol ha carregat el mort a Más Madrid; fins i tot també, de forma velada, a la víctima. "Ho van arxivar; ella va esborrar el tuit", ha justificat en una roda de premsa posterior a una reunió del grup parlamentari de Sumar al Congrés per abordar l'escàndol d'Errejón. Sigui com sigui, ha demanat disculpes. Ha reconegut que el cofundador de Podemos no hauria d'haver ocupat mai el càrrec de portaveu parlamentari de la seva formació. Però, alhora, ha tret pit de la seva "contundent" resposta exigint-li la dimissió. 

"Va ser el meu equip qui em va comunicar que hi havia aquesta denúncia a Twitter; vaig parlar amb Ione Belarra i Más Madrid", ha començat a dir Yolanda Díaz en aquesta compareixença davant dels mitjans per excusar la seva actuació davant del cas Errejón. "Más Madrid em va dir que havien obert una investigació i que s'havia tancat", ha continuat. I en repetides ocasions s'ha escudat en el fet que la víctima va "esborrar el tuit". "En un estat de dret ha d'existir una denúncia o un testimoni" per perseguir un fet d'aquest tipus, ha defensat durant la seva intervenció. 

Yolanda Díaz ha ofert aquesta roda de premsa després d’haver presidit una reunió al Congrés amb el grup parlamentari de Sumar, amb la intenció de recompondre’l orgànicament i anímicament després del terrabastall que ha suposat l’escàndol Errejón. S’ha presentat a aquesta reunió sabent que Izquierda Unida ha estat molt dura amb ella: divendres passat, Antonio Maíllo, líder de la formació, instava Sumar a fer una “catarsi” i reorganitzar tot l’espai. “Toca prendre mesures de cirurgia radical de caràcter organitzatiu i polític”, va arribar a manifestar, reivindicant que IU tingui més pes en la reorganització de Sumar. Va asseverar, a més, que li constava que hi havia persones que sabien què passava amb Errejón i van callar.

Aquest dilluns, Podemos ha llançat un míssil en direcció a Sumar, assegurant que el juny del 2023 van informar Yolanda Díaz sobre la denúncia a Twitter contra Íñigo Errejón per una agressió sexual. “Nosaltres vam tenir coneixement d’aquell fil de Twitter, com tots els polítics i tots els periodistes, perquè la piulada va tenir més de tres milions de visualitzacions. El que vam fer va ser comunicar-ho a la persona que podia fer-hi alguna cosa, que era Yolanda Díaz com a líder de Sumar i amb facultats per configurar les llistes electorals per a les eleccions generals del 23-J”, ha manifestat Pablo Fernández, portaveu de la formació, en roda de premsa.

El jutge fa el primer pas per investigar Errejón

Mentrestant, el jutge que instrueix la denúncia d’Elisa Mouliaá contra Íñigo Errejón ja ha fet el primer pas per poder-lo imputar: preguntar formalment al Congrés si el polític encara és diputat en aquesta cambra. De fet, Errejón ja no figura al web de la institució. Un dels següents moviments que podria fer el magistrat Adolfo Carretero és citar a declarar tant al polític com a l’actriu.

L’assumpció de responsabilitats de Sumar, reduïda a cursets de feminisme i “acompanyament” a les víctimes

Aquest dissabte Sumar va fer la primera roda de premsa des que, 48 hores enrere, va esclatar el cas Errejón. En la compareixença davant dels mitjans de comunicació, Ernest Urtasun va reduir l’assumpció de responsabilitats a “acompanyar” les víctimes, fer obligatori un curs de feminisme pels integrants del partit, continuar amb la investigació interna sobre "comportaments contraris als valors feministes" i desenvolupar un programa "de prevencions i abordatge" contra agressions masclistes que ja existeix i que alhora admeten que no ha funcionat.

Más Madrid admet haver-se saltat la norma ‘yo sí te creo

Aquest dilluns, Más Madrid ha fet una roda de premsa en la qual ha reconegut haver tingut coneixement dels “problemes personals d’altres índoles” que patia Íñigo Errejón —s’ha fet pública entre altres coses la seva devoció a la nit madrilenya, les substàncies estupefaents i el sexe— però no pas que hagués superat mai cap línia vermella amb cap dona. L'única denúncia de la qual reconeixen haver tingut constància és la del juny del 2023, en la qual una dona va acusar-lo d'haver-li tocat el cul sense consentiment en un concert de Castelló.

Ara, Más Madrid reconeix que —contràriament als valors que defensa la formació a través del lema 'yo sí te creo'— va donar per bona la versió d'Errejón i no pas la de la víctima, que va denunciar-ho a Twitter. Asseguren que van cometre “l’error” de creure’s el relat del polític i també de Loreto Arenillas, ex cap de gabinet de l’acusat. “Van minimitzar l’agressió” amb “ambigüitats” i “va ser un error donar per bona aquella versió”, ha reconegut en roda de premsa Rita Maestre, exparella d’Errejón i líder de l'oposició a l'Ajuntament de Madrid. "Si haguéssim sabut que era un agressor, creguin-me, no li hauríem recomanat ajuda professional, hauríem anat a una comissaria", ha afegit Mónica García, líder de Más Madrid i ministra de Sanitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!