Sumar encara està construint el seu propi relat sobre què ha passat internament amb Íñigo Errejón, que ha abandonat la política per denúncies de violència masclista. Aquest vespre de dijous, gairebé sis hores després que esclatés l'escàndol, Yolanda Díaz ha girat la truita a la successió d'esdeveniments i ha publicat un missatge a Twitter en què matisa un comunicat ambigu i d'emergència que havia publicat Sumar a primera hora de la tarda. La vicepresidenta segona del govern espanyol assegura ara que el seu portaveu parlamentari ha dimitit a conseqüència de la investigació interna que ha fet Sumar després de conèixer les denúncies ja fa dies. És a dir, que la dimissió no s'hauria produït com a conseqüència directa de la difusió dels testimonis anònims per part de la periodista Cristina Fallarás.

“Aquesta setmana, Sumar ha iniciat un procés per recaptar informació sobre els testimonis sorgits a les xarxes sobre Errejón; com a conseqüència del procés, avui deixa tots els seus càrrecs”, ha afirmat aquest dijous en una piulada, i ha remarcat que el “compromís” del seu partit “contra el masclisme i per una societat feminista és ferm i sense excepcions”. En privat, fonts de Sumar expliquen la successió d'esdeveniments d'aquesta manera: "Un cop es va conèixer la feina de la periodista, vam decidir obrir una investigació; quan aquesta va culminar, es van demanar explicacions a Errejón". Les mateixes fonts de Sumar asseguren que el ja exportaveu de la formació al Congrés els ha reconegut internament que sí que és autor dels fets denunciats. 

S'ha pronunciat sobre aquesta qüestió aquest vespre a la cadena SER la secretària de comunicació de la formació, Elizabeth Duval. Ha explicat a l'emissora que Errejón va "reconèixer els seus comportaments masclistes". No ha aclarit, però, si ha estat el partit qui l'ha pressionat per dimitir o si ha estat ell mateix qui ha fet el pas. Duval, que ha assegurat estar "consternada", ha negat haver tingut cap coneixement sobre la forma en què Errejón es relaciona amb les dones. Insistida en aquesta qüestió, ha reconegut que "de forma general i en esferes com la política, tots els polítics tenen comportaments masclistes; una cosa és que aquests comportaments arribin a ser deplorables".

Sánchez tanca files amb Sumar però “condemna” la violència masclista d’Errejón

Pedro Sánchez ha estat dels últims a reaccionar a la notícia del dia. Ha tancat files amb Yolanda Díaz i Sumar, "una organització que ha fet i està fent molt pel progrés de les dones". Però ha "condemnat" la violència masclista d'Errejón. "El govern espanyol treballa per un estat feminista on les dones tinguin els mateixos drets, oportunitats, llibertat i seguretat que els homes", ha asseverat en una piulada al seu compte de Twitter. 

La dimissió d'Errejón

Íñigo Errejón ha anunciat al migdia en un comunicat que plega com a diputat al Congrés i que abandona la política. Ho ha anunciat en un comunicat després que s’hagin publicat denúncies per violència masclista cap al cofundador de Podemos. La periodista Cristina Fallarás va publicar al seu compte de Twitter el testimoni anònim d'algú que denunciava aquest tipus de comportaments per part d'un "polític que viu a Madrid" i que "mai treu el cap els dies del 8-M". Aquesta persona també es referia a "l'indignat social" com un "maltractador psicològic, un vertader psicòpata i un monstre". També es relataven experiències sexuals "humiliants".

En un comunicat Errejón admetia no haver estat "curós" amb les persones que l'han envoltat pel fet d'estar a la primera línia política. "Això genera una subjectivitat tòxica que en el cas dels homes el patriarcat multiplica; he arribat al límit de la contradicció entre el personatge i la persona", arriba a reconèixer el polític en el seu comunicat. Errejón admet haver sentit contradiccions "entre una forma de vida neoliberal i ser portaveu d'una formació que defensa un nou món, més just". "La lluita ideològica és també una lluita per construir formes de vida i relacions millors, més curoses, més solidàries i, per tant, més lliures; no se li pot demanar a la gent que voti diferent de com es comporta en la seva vida quotidiana", afegeix Errejón en aquest comunicat. Explica, també, que ha acabat "desgastat" físicament i mentalment. "Fa temps que treballo en un procés personal i d'acompanyament psicològic, però estic segur que per avançar en ell i per cuidar-me, necessito abandonar la política institucional, les seves exigències i els seus ritmes", assenyala. 

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!