La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reconegut en una entrevista amb EFE que té un contacte periòdic amb el president Carles Puigdemont i que fins i tot ha parlat amb ell aquesta mateixa setmana. "Parlo pràcticament amb totes les formacions polítiques totes les setmanes i a la pregunta (si ha parlat amb ell), sí aquesta mateixa setmana, sí", ha subratllat Díaz per insistir que l'eina per fer front a aquesta situació és "com més conflicte, més diàleg".
Al contrari que el PP, ha assenyalat en acusar Alberto Núñez Feijóo de mentir després de fer-se públic que el PP va estudiar la legalitat de la llei d'amnistia abans de rebutjar-la. "La diferència entre el PP i el que he fet jo és que vaig comparèixer davant dels espanyols dient sí, m'he reunit amb Puigdemont", ha recordat en qualificar de "molt greu" que Feijóo hagi mentit als ciutadans i li ha exigit que "doni la cara". No ha revelat el contingut d'aquesta última conversa amb l'expresident de la Generalitat ni com estan transcorrent les negociacions amb Junts per poder aprovar la llei d'amnistia, que tornarà a debatre's al Congrés el 21 de febrer després que els independentistes catalans la tombessin fa quinze dies.
Les diferències entre Podem i Sumar
Sobre aquest segon govern espanyol de coalició amb Pedro Sánchez, en el qual ja no hi ha Podem, la també ministra de Treball se sent "molt còmoda" i creu que les diferències que tenen s'estan gestionant amb "naturalitat" i entren dins del que és normal entre dos projectes polítics que són "molt diferents". Els xocs de l'anterior Executiu semblen, ara per ara, desactivats, una vegada que els morats estan fora de l'Executiu i fora de Sumar: "Jo crec que Podem ha decidit un camí per lliure. Passem pàgina".
El fet que no saltin espurnes al Consell de Ministres no impedeix que s'hagin queixat, això sí "sense soroll", de les coses que no comparteixen, sense anar més lluny l'aprovació dimarts d'una línia d'avals per a la compra d'habitatge, discrepàncies en matèria d'infraestructures, en pressupostos, la gestió de les fronteres o la reforma de la llei d'enjudiciament criminal que va plantejar Sánchez per desencallar la llei d'amnistia. "La ciutadania espanyola té dret a saber què pensem cada un i això no és dolent", ha subratllat.
Comissió de seguiment del pacte de coalició
En aquest context, ha tornat a reclamar al PSOE la creació de la comissió de seguiment del pacte de coalició, que s'havia d'haver constituït en els primers 30 dies des de la formació del govern espanyol de coalició, que es va posar a caminar el passat 20 de novembre. Els ho van demanar als seus socis fa deu dies i segueixen sense una resposta per part dels socialistes. Esperaran que passin les eleccions gallegues de diumenge per tornar a reclamar-lo, ha apuntat la líder de Sumar.
Les eleccions europees
Parlant d'altres cites electorals que hi ha a l'horitzó, en concret les europees del 9 de juny, Díaz veu prematur parlar de candidats i, per tant, no ha volgut pronunciar-se sobre la proposta dels comuns perquè l'exportaveu adjunt al Congrés d'Unides Podem, Jaume Asens, sigui el seu candidat a les europees. En tot cas, ha afirmat que l'elecció del candidat es farà per primàries, però deixant clar que en aquest moment estan treballant a dissenyar la seva proposta política, que també difereix de la dels seus socis —ha dit— en molts aspectes.
Per exemple, ha esmentat que no comparteixen el Pacte d'Asil i Migracions que s'ha firmat a Brussel·les, ni la proposta que "vulnera" el Pacte Verd Europeu, ni tampoc tornar a unes regles fiscals que, segons el seu parer, "són una cotilla per als pobles". Sumar afronta aquests comicis europeus com un pas clau cap a la seva consolidació com formació política, que aleshores ja haurà celebrat la seva assemblea fundacional (23 de març).