Avui era el dia gran de Yolanda Díaz, que finalment duia a votació la reforma laboral. La negociació ha estat molt dura, els suports no han arribat fins a l’últim minut i la vicepresidenta segona així ho ha fet explícit, denunciant que la discussió hagi estat en base a “debats superficials” i que s’hagin posat per davant les “rivalitats polítiques”. No s’ha referit a ningú en concret, però se li ha entès. Ha agraït a tots i cadascun dels grups que hi han donat suport, incloent-hi Ciutadans, el PDeCAT i UPN. I fins i tot al PNB pel seu “treball seriós”. Però ha ignorat ERC o EH Bildu, socis clau de la legislatura que reclamaven canvis de la nova normativa laboral.

 

Així ha iniciat el capítol d'agraïments des de la tribuna del Congrés: “Vull agrair el seu suport a aquest text als representants parlamentaris del PSOE, Unides Podem, Ciutadans, PdeCat, Més País, Compromís, Nova Canàries, Teruel Existe, Partit Regionalista de Cantàbria , Unió del Poble Navarro i Coalició Canària”. I ha afegit: “També el PNB, que malgrat el seu ‘no’ ha negociat de forma seriosa”. Tot seguit ha passat als agents socials.

La vicepresidenta i ministra de Treball ha lamentat alguns dels qualificatius que diu que ha escoltat aquests dies, com “projectes personals”, “fum” o “maquillatge” de la reforma laboral del PP. “Vuit milions de contractes passaran a ser estables. Això són els continguts que avui debatem. Vuit milions de contactes no són fum, senyories, són persones que ara tindran una feina decent”, ha rebatut Díaz.

Yolanda Díaz els ha interpel·lat directament: “Diran que no a això? Qui se sent còmode, en aquest plenari, con convenis col·lectius afectats a mortssúbita?”, els ha preguntat. I ha afegit: “Expliquin-ho a Cadis, als treballadors d’Endesa o a les cambreres de pis que, si per vostès fos, demà les persones treballadores s’aixecarien sense ultraactivitat”.

"M'entristeix, els ho confesso, que la norma més important de la legislatura se substanciï en debats superficials, que no ajuden a superar el descrèdit de la política", ha criticat la líder de l'espai d'Unidas Podemos a La Moncloa. “Em sap greu que el debat se situï al camp de les rivalitats partidistes”, ha reblat.

Incertesa d'última hora

El ple no ha pogut començar amb més incertesa. Abans d'entrar a l'hemicicle, els dos diputats d'Unió del Poble Navarrès s'han desmarcat de la decisió del seu partit i han defensat que hi haurien de votar en contra. El diputat Carlos García Adanero ho ha arribat a qualificar de "greu error" perquè Pedro Sánchez és president "amb els vots de Bildu". Aquest fet ha aixecat totes les alarmes, però finalment han aclarit que acataran l'ordre que ha arribat des de Pamplona. No hi haurà ensurt.

D'aquesta manera, la diferència serà de tres vots. El decret de la reforma laboral compta amb 176 vots a favor, els del PSOE (120), Unidas Podemos (34), Ciutadans (9), el PDeCAT (4), Més País (2), Unió del Poble Navarrès (2), Compromís (1), Terol Existeix (1), Coalició Canària (1), Nova Canàries (1) i el Partit Regionalista Càntabre (1). A l’altra banda de la balança, hi ha 173 vots en contra, els del Partit Popular (88), l’extrema dreta de Vox (52), ERC (13), el PNB (6), EH Bildu (5), Junts per Catalunya (4), la CUP (2), el BNG (1), Fòrum Astúries (1) i Pablo Cambronero, diputat escindit de Ciutadans.