En una visita a Catalunya per pressionar ERC perquè aprovi la nova reforma laboral, la vicepresidenta segona i Ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha fet referència a la posició del govern espanyol respecte el conflicte Rússia-Ucraïna. Així, Díaz ha assegurat que el govern espanyol té "una única veu" sobre la crisi d'Ucraïna. "Hi ha una única posició" que és "molt complexa i molt difícil", ha declarat Díaz aquest dimecres en una atenció als mitjans a Barcelona després de reunir-se amb el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros. En aquest sentit, Díaz ha tancat les ferides que havien obert les discrepàncies públiques entre Unidas Podemos i el PSOE respecte a l'enviament de tropes espanyoles al Mar Negre. En aquest sentit, la vicepresidenta espanyola ha abandonat els retrets sobre la qüestió i ha defensat que Espanya treballa "pel diàleg i la desescalada" i ha afirmat que el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ja ho va expressar ahir dimarts al Congrés. "No em trobaran mai dividint a ningú", ha declarat Díaz, que ha subratllat que és una "dona de pau" que practica "el diàleg".
Recentment, arran de la disputa entre Rússia i Ucraïna, Unidas Podemos, Bildu, BNG, la CUP, Més País i Compromís van fer públic un manifest per rebutjar l'enviament de tropes espanyoles a la zona del Mar Negre. En aquest sentit, demanaven diàleg i mesures diplomàtiques concretes per aturar l'escalada "bèl·lica". Alhora, afirmaven que "no té sentit que ara l'OTAN s'estengui a Ucraïna i Geòrgia per satisfer els interessos dels Estats Units perquè els estatunidencs són percebuts per Rússia com una amenaça militar que afegeix més tensió a una zona que ja ha patit massa". En el comunicat que va compartir, entre altres, Unidas Podemos, s'expressa "preocupació per l'augment de la tensió bèl·lica" entre els EUA i Rússia a causa de la situació al voltant d'Ucraïna, un conflicte que, segons ells, només es podrà resoldre per la via del "diàleg", la "distensió" i el "convenciment de la pau com a únic camí". A més, en el document titulat 'Manifest per la pau i per evitar una nova guerra a Europa', Unidas Podemos, Bildu, BNG, la CUP, Més País i Compromís "rebutgen frontalment qualsevol amenaça o agressió militar a un Estat sobirà, així com l'enviament de tropes espanyoles al Mar Negre i Bulgària en el marc de l'OTAN".
En el 'Manifest per la pau i per evitar una nova guerra a Europa' també es reclama tancar l'accés d'Ucraïna a l'OTAN, ja que, segons els partits signants, es tracta d'una "ruptura" dels compromisos adquirits per aquesta organització. A més a més, en el document s'hi assenyala que la tensió entre Rússia i els EUA "escala des de fa mesos a causa de l'increment sense precedents del suport militar de diferents països occidentals al Govern d'Ucraïna". I creuen que el desplegament de tropes a banda i banda de la frontera pot suposar una "amenaça" que derivi en un conflicte armat
D'altra banda, a la sortida de la reunió amb Camil Ros, Díaz també ha dedicat unes paraules pels socis de govern espanyol. Concretament, ha llençat un dard al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, sobre la negociació per l'aprovació de la nova reforma laboral. Unes converses que s'estan encallant i que no acaben de rutllar tal com des de la Moncloa esperaven. Així doncs, ha retret al portaveu republicà que exposi "raons de projectes polítics" quan es parla de la reforma laboral. No obstant això, ha afirmat que la relació amb ERC és molt bona. "Totes les normes del meu ministeri, com la dels riders, els ERTO o el treball a distància han comptat sempre amb el suport d'ERC", ha remarcat. I ha afirmat que, sens dubte, tirarà endavant la reforma laboral. Una reforma estructural que, segons la vicepresidenta espanyola, considera necessària després de "40 anys d'un sistema de relacions laborals basat en la precarietat absoluta".
Val a dir que, a pesar de la bona sintonia que expressa Díaz respecte a les relacions del govern espanyol amb ERC, els republicans encara se situen en el "no" a la nova reforma laboral. Aquest és el mateix posicionament que, de moment, ha adoptat el PNB. Sobre aques punt, ha explicat que, gràcies a la nova reforma laboral, una persona que treballi al sector de transports de mercaderies a Barcelona tindrà una diferència retributiva per l'aplicació salarial del conveni del sector que suposa un augment de 7.700 euros a l'any. I les cambreres de pis percebran més de 5.500 euros més cada any. "Seguirem incrementant el salari mínim interprofessional i la reforma laboral suposa l'increment de tots salaris del conjunt de la població treballadora", ha manifestat.
A més, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social també ha aprofitat l'avinentesa per anunciar la convocatòria de la taula de diàleg social pel 7 de febrer. L'objectiu de la trobada amb agents lligats al món laboral del conjunt de la societat és augmentar el Salari Mínim Interprofessional (SMI). En aquesta línia, Díaz ha afegit que la taula se celebra per escoltar els agents socials i que la pujada de l'SMI "no és un producte polític", sinó que intenta "millorar la vida de la gent treballadora més humil". L'objectiu de la ministra de Treball és que el salari mínim interprofessional arribi als 1.000 euros. Amb tot, la vicepresidenta espanyola ha insistit que "és molt difícil dir que no a aquesta reforma" i ha defensat que és de caràcter "estructural" i suposa un "canvi de paradigma" en comparació amb "la doctrina de retallar drets laborals impulsada pel PP". Finalment, ha assegurat que "aquesta reforma ens posa en l'avantguarda de defensa dels drets dels treballadors" i que "res no l'apassiona més que defensar els drets dels treballadors".