Lluny de baixar les espases, les mantenen en alt. Els primers mesos de Yolanda Díaz com a vicepresidenta segona s’havien caracteritzat per la reducció del soroll, per la baixada dels decibels. Fins que la reforma laboral va fer vessar el got la setmana passada. Des de llavors, mentre els socialistes tracten de calmar les aigües, la ministra de Treball manté el seu torcebraç. De poca cosa va servir la reunió del comitè de seguiment de l'acord de coalició. Avui, des de Roma, on es troba de viatge oficial, ha instat el PSOE, un cop més, a aclarir fins on està disposat en la derogació de la reforma laboral del 2012, capitanejada pel govern Rajoy. I ha reclamat a Sánchez que "lideri" la derogació per a visibilitzar justament el compromís.

El soci majoritari continua reduint-ho tot a una qüestió simplement de “metodologia”, és a dir, qui s’asseu a la taula de diàleg amb sindicats i patronal i quina participació hi tenen la resta de ministeris afectats. I llavors Nadia Calviño va fer el gest de cedir el lideratge de la iniciativa a la dirigent d’Unidas Podemos. Però aquest dimecres la vicepresidenta Yolanda Díaz ha tornat a negar la major: el problema no és la forma, que està ben clara des del principi, sinó del contingut de la mateixa reforma laboral que impulsa el govern espanyol. És en el seu “abast” on hi ha les discrepàncies, malgrat que el PSOE i Unidas Podemos van pactar la “derogació” en el seu acord de govern de coalició.

"Al desembre vam pactar una reforma laboral ambiciosa per posar fi a la precarietat, la vam remetre a la Comissió Europea, i ara el que és sorprenent és que tornin a mostrar discrepàncies sobre l'abast de la reforma que hem de practicar al nostre país”, ha assegurat la ministra de Treball en roda premsa des de Roma, on ha assegurat que li agradaria que fos el president Pedro Sánchez qui “liderés” aquesta derogació, perquè significaria que tots van a l’una. Des d’allà ha deixat clar que el problema no és la forma, perquè es fa servir la mateixa que ha permès assolir dotze acords en matèria laboral (ERTO o salari mínim, per exemple) en diàleg amb els agents socials.

En aquest sentit, Yolanda Díaz s’ha preguntat què ha passat ara" perquè tot descarrili. I ha apuntat que té a veure amb les discrepàncies sobre l’abast d’aquesta reforma. És per això que demana als ministres que en discrepen que “explicitin” quina opinió tenen sobre determinats aspectes que hauria d’abordar la nova reforma laboral, des de la subcontractació fins a l’actual vigència dels convenis d’empresa per sobre dels convenis col·lectius. "Fa massa temps que intentem derogar-la", ha lamentat la vicepresidenta segona.

Casado pressiona per matenir-la

Mentrestant, la dreta pressiona perquè no es toqui la reforma laboral del 2012. Avui ha estat Pabo Casado qui ha reclamat al govern espanyol que mantingui la legislació laboral aprovada pel govern de Marano Rajoy. En declaracions als mitjans, el líder del PP fins i tot ha acusat el president Pedro Sánchez d’”ocultar” als espanyols el que ha firmat amb Europa i li ha reclamat que ho faci públic. Aquest dilluns, el cap de l’oposició ja va avisar que estava disposat a mobilitzar-se i pressionar les institucions europees perquè no es toqui la reforma laboral vigent, que considera “clau” per a la recuperació econòmica d’Espanya.