Pedro Sánchez compareixerà aquest dimecres al Congrés dels Diputats per informar sobre les mesures que vol impulsar el seu executiu en allò que ell anomena ‘regeneració democràtica’. Però 24 hores abans, Yolanda Díaz ha decidit usurpar-li el focus anunciant un acord entre PSOE i Sumar per derogar la llei mordassa. A mesura que han avançat els minuts, les seves declaracions han quedat en paper mullat, perquè ha sortit al descobert que el pacte entre les dues formacions només afecta un article i, a més, ni tan sols està pactat el seu redactat final. La primera rectificació ha arribat, precisament, per part del grup parlamentari de la vicepresidenta segona del govern espanyol: el diputat Enrique Santiago ha matisat que la modificació de la llei només tindrà afectacions en aquell article que té a veure amb la presa i difusió d’imatges d'agents policials en manifestacions; l'article 36. I fonts socialistes del govern espanyol també rebaixen la profunditat de qualsevol entesa entre PSOE i Sumar en aquest àmbit.

De forma intencionada o per error, Yolanda Díaz ha donat una informació confusa a primera hora d’aquest dimarts. Perquè en declaracions als mitjans de comunicació en la seva arribada a la reunió de Brussel·les entre ministres de Treball europeus, ha assenyalat que amb els socialistes s’ha pactat deixar de perseguir les injúries a la corona, i també ha anunciat una modificació de la llei de publicitat institucional que “impedeixi que qui practiqui pseudoperiodisme vulnerant els codis deontològics del periodisme serà privat de rebre subvencions i finançament públic”.

Segons informen fonts del màxim nivell del govern espanyol, hi ha un abisme entre allò que ha anunciat aquest dimarts Yolanda Díaz i el que hi ha realment als fogons de la Moncloa: especifiquen que la línia mestra que vol recórrer Pedro Sánchez és avançar en matèria de llibertat d’expressió. És per aquest motiu que ja s’ha acordat fer una petita pinzellada a la llei mordassa que té a veure amb prendre i difondre imatges de manifestacions. I hi hauria altres assumptes relacionats amb les injúries a la corona i els sentiments religiosos. Però els membres del govern espanyol que seuen ben a prop de Pedro Sánchez al Consell de Ministres insisteixen que “encara cal aterrar-ho tot” perquè “no hi ha res redactat”. “El que exposarà el president aquest dimecres al Congrés serà només un esquelet”, afirmen.

Estil Yolanda”, declaren a ElNacional.cat des del grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats quan se’ls pregunta sobre el pseudoanunci de la ministra; lamenten que la fundadora de Sumar hagi fet aquestes declaracions “per pressionar” la resta de formacions polítiques. Els diversos socis habituals de Pedro Sánchez a l’hemicicle espanyol consultats per aquest diari asseguren que no hi ha hagut cap contacte per part del govern espanyol sobre propostes per reformar la llei mordassa. Cal recordar que en la legislatura anterior la norma va decaure perquè Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i Bildu s’oposaven a una reforma ‘light’ que no prohibia l’ús de les pilotes de goma. Podemos també ha instat aquest dimarts el govern espanyol a prohibir aquest tipus de munició antiavalots.

 

Les “qüestions mínimes” de Marlaska

Per a Fernando Grande-Marlaska, les demandes per prohibir les pilotes de goma, les devolucions en calent i l’arbitrarietat de les multes per ‘faltes de respecte o desobediència a un agent de seguretat’ són “qüestions mínimes” que en la legislatura passada van dinamitar l’acord entre formacions polítiques per derogar la llei al Congrés dels Diputats. Aquest dimarts, en declaracions als mitjans de comunicació, el ministre de l'Interior ha assegurat que qualsevol modificació d’aquesta llei —inclosa en el pacte de reedició de la coalició entre PSOE i Sumar— vetllarà per “l'exercici de les seves funcions” per part de la policia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!