Die Linke ha multiplicat aquests dies els seus contactes a Catalunya. Una representació del partit alemany, encapçalada per la diputada Zaklin Nastic, ha lliurat al vicepresident del Parlament Josep Costa la moció que reclama una mediació d'Alemanya i de la UE sobre Catalunya, que debatrà el Bundestag.
"Preservar la democràcia i l'Estat de dret en el conflicte de Catalunya". Hem lliurat la nostra proposta al vicepresident del Parlament català, amb qui ens hem reunit amb gran interès aquí a Barcelona", ha indicat Nastic.
„#Demokratie und #Rechtsstaatlichkeit im #Katalonien-Konflikt wahren“ - Übergabe unseres Antrags an den Vizepräsidenten des katal. Parlaments @josepcosta, der hier in Barcelona auf großes Interesse stießhttps://t.co/BBcCBQVfef …@Linksfraktion #Menschenrechte @ANCHamburg @KRLS pic.twitter.com/DZ3g0NMHjC
— Zaklin Nastic (@ZaklinNastic) 16 d’abril de 2019
Després la delegació de Die Linke ha dinat al mateix Parlament amb Laura Masvidal i Susanna Barreda, parelles de Joaquim Forn i Jordi Sànchez, a qui també els han explicat el contingut de la moció. També han mantingut contactes amb la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, el grup parlamentari d'ERC, i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.
La moció que ha presentat Die Linke, de la qual ja va informar El Nacional, demana al govern d'Angela Merkel que es posi a treballar per una solució negociada al conflicte de Catalunya amb l'Estat espanyol, i intervingui en aquest sentit davant el Consell de Ministres del Consell Europeu perquè prengui iniciatives a favor d'una "sortida pacífica i democràtica" al contenciós.
Igualment la moció proposa que el govern alemany ofereixi asil al país "a totes les persones perseguides políticament per rebel·lió o sedició que desitgin acollir-s'hi". També sol·licita que l'executiu de Merkel insisteixi de forma pública que en el judici al Tribunal Suprem espanyol "es respectin les normes de l'Estat de dret i dels drets fonamentals" dels presos, i que s'admetin observadors internacionals en el procediment.
La moció precisa que la "solució democràtica" a la qüestió catalana, hauria de ser negociada "de mutu acord entre les dues parts i amb conformitat del dret internacional". Finalment, apunta que el govern alemany haurà d'evitar qualsevol participació en la "persecució política" dels representants polítics catalans.
La iniciativa parlamentària, que porta com a títol Preservar la democràcia i l'Estat de dret en el conflicte català, està subscrita personalment per 17 diputats de Die Linke i pel grup parlamentari. El text conté una exposició de motius que posa en antecedents la cambra sobre el judici al procés, i recorda que el Tribunal d'Schleswig-Holstein "va dictaminar en la seva sentència sobre l'extradició de Carles Puigdemont a Espanya que les acusacions de rebel·lió i insurrecció no eren admissibles". També indica que els presos polítics han estat llarg temps en presó preventiva, sense estar ni jutjats ni encara menys condemnats.
La data del debat de la moció encara no es coneix.