Unión Progreso y Democracia (UPyD) i Ciutadans (C's) són formacions germanes. Les dues pretenen disputar el centre ideològic, s'autodefineixen progressistes i liberals, clamen transparència i critiquen la corrupció de PP, PSOE i CiU, es diuen federalistes i contràries als nacionalismes. Fins i tot són igual de dependents dels seus líders fundadors, Albert Rivera i Rosa Díez, i tenen el suport d'alguns intel·lectuals de renom. Els seus programes són molt similars: algunes de les mesures que proposa C's ja les incloïa UPyD als seus programes del 2008 i 2011. Altres, com la supressió del Senat, UPyD les abandera ara, després de proposar que sigui una càmera de representació territorial.
La similitud és tal que UPyD mai ha quallat a Catalunya, on la demanda ja estava coberta per Ciutadans. Van tenir converses per fusionar-se a finals de 2014. Després del pacte fallit hi va haver una corredissa del partit de Díez al de Rivera. Un dels noms més cèlebres d'UPyD, l'actor Toni Cantó, diputat per València, va de número dos per C's a... València. Encara aquest estiu, Andrés Herzog, relleu de Rosa Díez, intentava que la seva formació anés en coalició amb C's a les eleccions al Parlament.
Avui, quatre anys després que UPyD s'erigís com a promesa de l'Espanya del segle XXI amb cinc diputats –i, com C's el 27S, protestant pels efectes de la llei electoral–, no hi ha una única explicació per la qual el partit que primer s'atribuia la fi del bipartidisme s'enfronta ara a la desaparició. C's ha sabut aprofitar el moment de por al món conservador per l'auge de Podemos i l'independentisme. Amb l'ajuda d'un gran equip de comunicació i la receptivitat dels mitjans estatals, especialment les televisions, ha sabut elaborar un discurs més vendible, més optimista i menys emprenyat amb el món que el d'UPyD, que ha quedat fora dels debats polítics tot i tenir representació al Congrés.
Aquests són alguns dels punts en comú entre les dues formacions:
1. Contracte únic
Tant UPyD com Ciutadans defensen el contracte únic amb una indemnització per acomiadament progressiva segons antiguitat. També proposen que els autònoms paguin una quota d'acord amb el que guanyin de la seva activitat.
2. IVA cultural
Totes dues formacions proposen baixar l'IVA aplicat a productes culturals. UPyD inclou al seu programa l'aplicació d'un tipus superreduït per entrades de cinema, espectacles, biblioteques i museus. En canvi Ciutadans, gravaria aquests productes amb un tipus d'IVA reduït, que alhora serà el dels productes de primera necessitat, perquè eliminarà el tram superreduït del 4% per deixar només dos trams d'IVA: un 10% i un 18%. Rosa Díez ha qualificat d'"injusta" aquesta proposta de reforma fiscal.
3. Llei electoral
El partit de Rosa Díez ja portava al seu programa a les eleccions de 2008 la proposta d'estudiar per a la llei electoral espanyola "fórmules mixtes com les adoptades pel sistema electoral alemany, que contribueixen a donar als partits nacionalistes una representació parlamentària d'acord amb el seu suport democràtic en vots", cosa que manté en el programa actual. Aquestes eleccions, Ciutadans porta al seu programa aquesta fórmula mixta: "Impulsar una reforma electoral inspirada en el modelo alemán. La elección de los diputados se hará simultáneamente entre escaños unipersonales y listas proporcionales desbloqueadas".
4. Transparència i corrupció
UPyD sempre ha defensat la supressió dels aforaments i els indults, impossibilitar que els imputats puguin concórrer a les llistes electorals i incentivar les denúncies per corrupció i protegir els denunciants. Ciutadans també ho defensa al Parlament i ara al seu programa a les eleccions generals. El partit taronja també proposa que les forces polítiques hagin de triar els seus candidats per primàries. UPyD és molt més extens en aquest apartat, tot incloent la derogació de la "Doctrina Botín".
5. Supressió de diputacions
Des de 2008, UPyD proposa suprimir les diputacions provincials i forals, cosa que també porta Ciutadans al seu programa per al 20D. Les diputacions forals són les que recapten els impostos al País Basc i Navarra, cosa que afecta al sistema de concert econòmic.
6. Eliminació del concert basc
UPyD s'ha mostrat, des dels seus inicis, frontalment contrària al concert econòmic basc i navarrès, i així ho explicita al seu programa, que proposa eliminar-lo. Ciutadans també s'ha mostrat partidari d'aquesta mesura i de consorciar una única hisenda estatal, però al seu programa deixa l'eliminació del concert en mans d'un compromís europeu d'"harmonització fiscal" "que elimini les excepcions territorials", i "mentre això passa" només contempla recalcular la quota que han d'aportar el País Basc i Navarra a l'Estat.
7. Supressió del Senat
Tant UPyD com Ciutadans són partidaris de suprimir el Senat. A canvi, la formació taronja proposa crear un "Consell de Presidents de les Comunitats Autònomes com a càmera de veritable representació territorial". Fa uns anys, Ciutadans no proposava aquesta alternativa a la càmera alta. En canvi, la candidatura d'Andrés Herzog ja havia defensat una transformació similar d'aquesta cambra quan l'encapçalava Rosa Díez i ara en proposa la supressió, tot convertint les Corts espanyoles en un parlament unicameral, tot fent el canvi pertinent a la Constitució.
8. Clarificació de competències
Al seu programa, Herzog porta una reforma constitucional que "aclareixi el repartiment de les competències entre l'Estat, Comunitats Autònomes i ajuntaments per acabar amb les duplicitats", cosa que UPyD defensa des que es va constituir. De manera idèntica, Ciutadans proposa "clarificar el model autònomic, elaborant una llista de competències exclusives de l'Estat, competències compartides i competències de les Comunitats". A més, defensa enumerar la llista de comunitats i ciutats autònomes per "fixar el mapa autonòmic de forma definitiva". UPyD considera que l'Estat ha de recuperar les competències exclusives en educació, sanitat i justícia, mentre que Ciutadans no s'hi ha pronunciat.
9. Finançament autonòmic
Ciutadans i UPyD proposen la reforma del sistema de finançament autonòmic, amb la diferència que C's proposa un model basat en l'alemany, que es regeixi, entre d'altres, pel principi d'ordinalitat fiscal, segons el qual una Comunitat Autònoma ha de mantenir al rànquing per impostos recaptats per càpita en aquell territori el mateix lloc que al rànquing per despeses per càpita realitzades posteriorment per l'Estat a aquella mateixa comunitat.
10. Pacte per l'educació
Tots dos partits proposen al seu programa un "Pacte d'Estat per l'educació", que inclou, entre d'altres, un MIR per a professors, i així millorar la seva formació. Ciutadans proposa la gratuïtat dels llibres de text, mentre que UPyD defensa un sistema de préstec per adquirir-los.
11. Llengües cooficials
La formació d'Andrés Herzog s'ha posicionat, com Ciutadans, en contra de la immersió lingüística i la discriminació positiva de les llengües oficials. UPyD proposa la llibertat d'elecció de la llengua vehicular a l'ensenyament, a les relacions amb l'administració i als serveis públics, com ha fet Ciutadans fins ara. Al programa per a les generals, però, el partit d'Albert Rivera inclou un sistema públic bilingüe castellà-anglès i trilingüe a les comunitats on existeixin llengües cooficials.