Dues setmanes després de l'accident mortal de la mina asturiana de Cerredo, ja es manifesten les conseqüències al govern del principat asturià. Aquesta vegada ha estat la consellera de Transició Ecològica, Indústria i Comerç, Belarmina Díaz, qui ha pagat els plats trencats. Durant una compareixença davant la Junta aquest dimarts, la consellera independent del govern d'Adrián Barbón ha presentat la seva dimissió irrevocable com a resposta al que ha definit com un atac permanent contra la seva persona. L'exfuncionària del govern ha reivindicat la justícia davant del que ella creu ha estat una persecució política del PP i Vox sense intenció d'esclarir la veritat sobre l'accident.

Específicament, Díaz ha acusat el president del PP a Astúries, Álvaro Queipo, a qui presumptament demanar explícitament de parlar sense obtenir resposta. En línia amb el missatge institucional que ha publicat a les xarxes el president Adrián Barbón després de la compareixença, l'exconsellera ha titllat a l'oposició de no interessar-se realment pel cas. "Perquè a vostès no els importa per què es va produir l'explosió de Blue Solving, no els importa. Només els interessa exercir un atac permanent i personal contra la meva persona, que ni jo ni la meva família mereixem", ha afegit contundentment l'exconsellera. Tanmateix, ha anunciat que està segura de la seva dimissió, ja que no vol representar cap obstacle per la investigació.

Qui carrega el mort?

Feia poc més de dos mesos que Belarmina Díaz estava al càrrec i era una de les dues úniques figures independents del govern d'Astúries, constituït per una coalició entre la Federació Socialista Asturiana (FSA-PSOE) i la Convocatòria per Astúries (CxAst), un bloc de partits d'esquerres. L'exconsellera es presenta com una dona dedicada al càrrec i amb un fort vincle amb el món de la mineria. És enginyera i doctora en Enginyeria de Mines per la Universitat d’Oviedo, té un màster en Avaluació d’Impacte Ambiental i va ser directora general d’Energia i Mineria del Govern d’Astúries (2017-2025). A més, també va presidir la Fundació Docent de Miners Asturians i la Comissió Regional de Seguretat Minera. Abans, va treballar tres anys al sector privat i 19 anys a la Universitat d’Oviedo com a professora i subdirectora. Ha participat en més de 75 projectes de recerca i compta amb diverses publicacions científiques.

El cas Blue Solving i la investigació rere l'accident

L'accident de la mina de Cerredo del passat 31 de març va deixar 5 víctimes mortals i també ha aixecat polseguera. La investigació del cas va revelar que la mina en qüestió, amb un historial d’accidents, era gestionada per Blue Solving, una empresa que va obtenir la llicència el 2024 per desenvolupar un projecte vinculat a la transició ecològica. Tot i que fins aquí sembla estar tot en ordre, la cosa es va posar lletja quan es va descobrir que la companyia no estava autoritzada a operar en la tercera planta, on es va produir el sinistre. A més, també va generar enrenou el fet que el govern asturià confirmés que una inspecció del setembre no mostrava res fora del comú a la mina, cosa que suggereix que l'accident no va ser producte d'un error fortuït. Des d'aleshores, la investigació ha girat cap a l'empresa encarregada del projecte des de 2022, Blue Solving, de qui miners asturians i lleonesos han reclamat responsabilitat. El Principat d'Astúries ha reunit diverses vegades una comissió especial de seguretat minera per investigar la tragèdia, i Adrián Barbón a analitzar els permisos i les condicions de l’empresa amb "màxim rigor".