Des de la infructuosa declaració d'independència de finals d'octubre de 2017 que els dos grans motors de l'1-O, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, no es veien cara a cara. Exactament quinze dies després del seu alliberament a través de l'indult -parcial- concedit pel govern Sánchez, el president d'ERC i la resta de presos republicans, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva, han visitat, juntament amb Meritxell Serret, la Casa de la República de Waterloo, on a les dues de la tarda els ha rebut Puigdemont, acompanyat de Toni Comín i Valtonyc. La trobada es preveu llarga, ja que compartiran dinar i sobretaula. Puigdemont, de família pastissera, cuinarà les postres. En cap moment es preveu que estiguin a soles. Tampoc no hi haurà una compareixença conjunta.
La porta era entreoberta i la delegació d'ERC ha entrat directament a la casa, sense que el president els hagi sortit a rebre a l'entrada, com tampoc no va fer amb els presos de Junts per Catalunya la setmana passada. La fotografia s'ha fet instants després, que han sortit tots junts per fer un posat a l'escala. La imatge de l'instant precís de l'abraçada entre tots dos no ha estat públic.
L'esperat retrobament entre els dos principals dirigents de l'independentisme polític arriba doncs, gairebe quatre anys després que tots dos encapçalessin la fotografia a l'escala noble del Parlament, un cop declarada la independència. Dos dies després, el president marxava a l'exili i al cap d'una setmana, i el vicepresident era empresonat. Al llarg de tot aquest temps, la interlocució ha estat difícil i sovint envoltada de massa soroll. La relació va quedar tocada la tardor de 2017 i la situació de repressió no ha ajudat. El propi Puigdemont ho va deixar escrit al seu llibre, on narra les desavinences viscudes durant els mesos més àlgids del procés.
La reconciliació
Poc amant de polemitzar en públic, Junqueras ha afirmat en les darreres hores que no li cal cap reconciliació, perquè sempre ha tingut voluntat d'entesa amb el president. Els seus respectius equips emmarquen la trobada d'aquest dimecres a Waterloo en l'àmbit estrictament privat i personal. Ara bé, tot i que oficialment no és previst que abordin el necessari debat sobre l'estratègia i el full de ruta, fonts d'una i altra banda no amaguen que serà difícil que en algun moment no acabi sortint el tema, ni que sigui de passada.
Veïns i curiosos
L'expectació que ha generat la retrobada entre els dos puntals de l'independentisme ha arrossegat un nombrós eixam de mitjans de comunicació, però també alguns curiosos simpatitzants del moviment independentista que s'han volgut acostar a la Casa de la República. És el cas d'un matrimoni de Cerdanyola del Vallès, que era de viatge per Flandes i ha aprofitat per immortalitzar el moment. El mateix ha volgut fer un altre grup, que ha dut l'estelada i cartells d'unitat.
Mentrestant, a la casa del costat de la del president, un veí ha penjat la bandera espanyola en veure que arribaven les primeres càmeres. Des del balcó ha vigilat cadascun dels moviments, com també ha fet la policia belga, que ha fet voltes pel carrer del davant.
Compassar estratègies
Amb ERC a la comandància del Palau de la Generalitat, sota el control de Pere Aragonès, s'ha imposat l'aposta per la taula de diàleg amb l'Estat. L'espai de negociació pactat entre els de Junqueras i el PSOE es tornarà a reunir la tercera setmana de setembre, pocs dies després de la Diada. Junts per Catalunya hi serà com a part del Govern de la Generalitat, però arrossegant els peus. Els junters no hi tenen cap mena de confiança, exigeixen anar planificant l'alternativa i insisteixen que no se senten interpel·lats pels dos anys de marge que la CUP ha acceptat donar a la taula.
De la seva banda, els republicans defensen que més enllà de les declaracions de Pedro Sánchez negant el referèndum, cal seguir picant pedra i deixar en hibernació la via unilateral. Recorden, en aquest sentit, que en el seu dia, el president espanyol també s'oposava als indults i aquests han acabat arribant.
Tercer viatge en quinze dies
El d'avui és el tercer desplaçament a l'estranger dels presos indultats d'ERC. El primer va ser la setmana passada, quan van anar a visitar la secretària general del partit, Marta Rovira, A Ginebra. Ahir dimarts, la parada va ser a Estrasburg, on se celebrava l'últim ple abans de vacances. Junqueras i Romeva, tots dos ex eurodiputats, van aprofitar per reunir-se amb membres del grup de l'Aliança Lliure Europea, al qual pertany ERC. La seva idea era aprofitar per retrobar-se allà amb Puigdemont, en tant que eurodiputat. El líder de Junts, però, els va respondre que no tenia previst assistir-hi, perquè no li tocava intervenir.
Els presos de Junts van visitar Puigdemont a Waterloo també la setmana passada. De moment no s'ha produït encara una trobada entre tots ells, els d'ERC i els de Junts.