Només 2.969,28 euros dels 99.727 que va assignar el Diplocat el 2015 a les entitats catalanes a l'estranger van anar destinats a la internacionalització del procés sobiranista al món. Aquesta xifra va suposar un 2,9% del pressupost total d'ajuts, dirigit a dues activitats, una de la Fundació Catdem (per valor de 569, 28€) i l'altra de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya, per una trobada internacional sobre nous estats d'Europa (2.400€).
El Consell de Diplomàcia Pública no ampliarà aquest fons el 2016, malgrat el full de ruta que situa l'Estat propi per Catalunya en menys de 18 mesos. Així, l'import global que s'ha anunciat, i que es detallarà aquesta tarda en una reunió informativa al Palau Robert, serà de 100.000 euros. "Aquesta àmplia xarxa d'entitats civils juguen un paper cada cop més important a nivell internacional, actuant com a ambaixadores civils de Catalunya", defensa el secretari general de la diplomàcia pública catalana, Albert Royo.
Amb les 41 sol·licituds acceptades l'any passat, aquestes associacions, que ja sumen més de 250, van poder pagar 146 viatges: 129 a Europa, 6 a Amèrica, 8 a Àsia i 3 a Àfrica. En gran part atenien a l'assistència a reunions (53%) i congressos (30%), dels quals les entitats van cobrir almenys un 20% del cost.
Les prioritats
L'associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa, el Centre UNESCO de Catalunya, els Esplais Catalans o la Federació Catalana d'Escoltisme van ser algunes de les organitzacions que van obtenir el màxim import: 4.000 euros (en el cas d'UNESCO, 5.000). El seu objectiu va ser participar a debats sobre la sordceguesa a Europa, l'equitat i qualitat en l'educació o difondre l'escoltisme català.
Curiosament, les joventuts d'Unió també van passar per caixa, sota la generalitat de "Activitats internacionals d'Unió de Joves". Dels 5.000 euros pressupostats, 4.000 els va posar la Generalitat. A la llista també destaca per la mateixa quantitat les activitats de projecció internacional de l'advocacia de Barcelona.