L'ambaixada del Regne Unit a Lituània ha deixat en evidència la diplomàcia espanyola en la celebració dels trenta anys de la "via bàltica". Els britànics han destacat amb tota rotunditat en un missatge a Twitter, que els "dos milions de persones que van unir les mans a través dels Estats Bàltics", protestaven "contra l'ocupació soviètica" i exigien "la llibertat".
30 years ago, 2 million people joined hands across the Baltic States to protest against Soviet occupation and demand freedom. Today the UK Ambassadors to EE, LV and LT commemorate it together with the peoples of 🇪🇪🇱🇻🇱🇹. #BalticWay30 #BlackRibbonDay @HMAVilnius pic.twitter.com/0dJoFWZNqD
— UK in Lithuania 🇬🇧 (@ukinlithuania) 23 d’agost de 2019
A més, la delegació britànica ha adjuntat un vídeo emfatitzant que els més de 600km de cadena humana van ser una demostració política pacífica que va agrupar ciutadans de diferents nivells polítics i que van corroborar que les idees democràtiques uneixen. També destaquen que el Regne Unit mai va reconèixer l'ocupació de l'URSS i que sí que ho va fer ràpidament amb Lituània, Letònia i Estònia com a països independents.
#23August: One day + three nations & 2 million people + 600 kilometers = Independence for the Baltic states! 🇱🇹🇱🇻🇪🇪
— UK in Lithuania 🇬🇧 (@ukinlithuania) 16 d’agost de 2019
The Baltic Way proved that faith in democratic ideas unites!#BalticWay30 pic.twitter.com/bFLxKNFLLS
Aquesta celebració contrasta amb la de l'ambaixada d'Espanya a Letònia, que amb una visió blanquejada va evitar qualsevol referència a la reclamació de la independència de la Unió Soviètica per part dels països bàltics, assegurant que la cadena humana s'havia format per "reafirmar la unitat dels pobles bàltics i la voluntat dels seus ciutadans d'unir-se a Europa".
Felicitamos a Letonia por el 30° aniversario de la #CadenaBáltica, cadena humana de más de 600 kilómetros de longitud que se formó en 23 de agosto de 1989 reafirmando la unidad de los pueblos bálticos y la voluntad de sus ciudadanos de unirse a Europa. pic.twitter.com/VedJeWAlpr
— EmbajadaEspañaLetonia (@EmbajadaEspRiga) 23 d’agost de 2019