Alta tensió diplomtica entre l'Estat i la Generalitat arran de la creixent internacionalització del procés sobiranista català. El Govern espanyol s'estaria mobilitzant a escala internacional contra la difusió de l'independentisme català. Així ho apunta el diari El País, que assenyala que el Govern encapçalat per Mariano Rajoy ha enviat dos ambaixadors especials a diversos països europeus i els Estats Units per tal que l'anhel independentista català desaparegui del debat mundial. "Ells fan el seu relat i nosaltres el nostre", sostenen les fonts diplomàtiques que han actuat a Viena, Berna, Brussel·les, Londres o Nova York en els consolats espanyols.
La intenció de l'Executiu és difondre la seva versió sobre els moviments sobiranistes de Catalunya a través de reunions de treball on s'han exposat, segons fonts diplomàtiques, arguments, dades i detalls tècnics, legals i normatius que contradiuen la versió que dóna la Generalitat en els seus contactes internacionals. La comitiva espanyola ha estat formada per María Basols, mà dreta del ministre José Manuel García Margallo, i la directora del Departament d'Afers Jurídics Institucionals de la Presidència del Govern espanyol, Cristina Ysasi Ysasmendi. Les trobades s'han autoritzat sota l'epígraf genèric "L'acció de les comunitats autònomes a l'exterior", que no fa cap referència directa a Catalunya, però que pretén clarament contrarestar l'acció exterior del Govern català.
De fet, en un parell d'ocasions les reunions entre els diplomàtics espanyols i personalitats internacionals s'han produït just abans que la Generalitat exposés la seva postura oficial en actes a escala internacional. Un exemple va ser la trobada entre representants espanyols i britànics just abans de la xerrada del president, Carles Puigdemont, a la Chatham House a Londres aquest dijous. També es va produir en l'anterior acció a Brussel·les a principis de maig.
Una diplomàcia catalana a l'ombra?
L'anunci dels moviments de l'Estat espanyol arriben just una setmana després que el diari El Español fes públic que la Policia espanyola ha descobert una diplomàcia catalana "paral·lela" amb capacitat d'establir aliances internacionals amb l'objectiu de la independència i que un futur Estat català sigui reconegut internacionalment.
El Govern ho veu com un reconeixement al procés català
Per la seva banda, el Govern interpreta aquesta reacció de l’Estat com un “reconeixement” que la feina de projecció exterior del procés català “s’està fent bé”. “Si no féssim la feina bé i no ens rebés ningú, com ells diuen, seria llençar els diners de la gent adoptar aquestes mesures”, ironitza una font del Govern.
Com a exemple de l'èxit de les gestions de l'executiu català es destaca la conferència que el president Carles Puigdemont va pronunciar dijous al Chatham House de Londres, el segon think tank més important del món, segons el Global Go To Think Index de la Universitat de Pennsilvània.
Hi van assistir 180 persones entre es quals hi figuraven membres del Govern britànic, representants del món financer i acadèmic i una important presència del món diplomàtic de diferents països. Cap representant espanyol. En acabar l’acte, el Govern va organitzar un sopar amb algunes de les persones que havien acudit a escoltar la intervenció del president.
En qualsevol cas, des de l’executiu català s’assegura que la resposta del Govern de la Generalitat serà continuar fent la feina com s’ha fet fins ara, i aconsellen al Govern espanyol que la “millor estratègia”, en comptes de tenir dos ambaixadors patrullant pel món, seria recórrer els 600 kilòmetres que separen Madrid de Barcelona i venir a parlar. “És el que fan els ambaixadors d'altres països acreditats a Madrid”, reblen.