L'Associació de Diplomàtics Espanyols (ADE), l'associació professional de caràcter sindical que representa prop del 70% del total de membres de la carrera diplomàtica espanyola, ha expressat aquest dijous la seva “preocupació i disconformitat” amb el nomenament dels exministres Miquel Iceta i Héctor Gómez com a ambaixadors d'Espanya davant la Unesco a París i davant l'ONU a Nova York, respectivament. Són dos llocs, a més, “especialment tècnics i sensibles, sobretot en l'actual conjuntura geopolítica”, als quals “tradicionalment accedeixen diplomàtics de contrastada vàlua professional en l'àmbit de les relacions internacionals i, especialment, en el complex món de la diplomàcia multilateral”, segons resa el comunicat.
Nomenaments d'ambaixadors “denominats 'polítics'”
Malgrat que l'ADE reconeix “la competència i la discrecionalitat del govern espanyol” en aquesta matèria, l'associació es mostra contrària als “nomenaments d'ambaixadors denominats 'polítics'”, és a dir, “no pertanyents al cos de funcionaris de la carrera diplomàtica” i “sense cap trajectòria internacional rellevant, amb la minva per a la imatge del país que això suposa”.
A les ambaixades es gestionen “assumptes d'enorme importància per als interessos d'Espanya i els seus ciutadans a l'exterior, per la qual cosa la seva direcció no hauria de ser encomanada a persones que no tenen la formació i l'experiència professional en el treball diplomàtic”, argumenta el text. L'ADE insisteix que “els funcionaris diplomàtics tenen la formació tècnica, l'experiència acumulada i la competència professional necessàries per tractar aquests assumptes i per exercir les direccions de missió diplomàtica amb total eficàcia i amb plena lleialtat al govern espanyol”. Confia que, de cara al futur, en els “nomenaments d'ambaixadors es torni a confiar aquesta important responsabilitat exclusivament a membres de la carrera diplomàtica”.
Quatre representacions permanents
L'ADE també critica que, amb aquests dos nous nomenaments, ja són quatre representacions permanents “les que tindran ambaixadors polítics, sense trajectòria internacional rellevant”. A banda de Miquel Iceta davant de la Unesco i Héctor Gómez davant de l'ONU, l'associació també recela del fet que Manuel Escudero, exdiputat del PSOE al Congrés, sigui ambaixador davant l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) i que Carmen Montón Giménez, ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social els tres primers mesos de Pedro Sánchez a la Moncloa, sigui ambaixadora davant l'Organització dels Estats Americans (OEA) a Washington.
A més, no és la primera vegada que l'ADE es posiciona en aquests termes. El novembre del 2021, va lamentar el nomenament de José Manuel Rodríguez Uribes (també exministre de Cultura i Esport) com a ambaixador davant de la Unesco. I l'agost del 2018 va qüestionar els nomenaments d'Àngel Ros (expaer en cap de Lleida) com a ambaixador al Principat d'Andorra, de Juan Andrés Perelló (exdiputat a les Corts Valencianes, exsenador i exeurodiputat) com a ambaixador a la Unesco i de Manuel Escudero (exdiputat al Congrés) com a ambaixador davant l'OCDE.
El “menyspreu” de l'estat de dret condueix a “l'alteració de la convivència”
D'altra banda, l'ADE es va pronunciar fa un mes sobre el pacte entre el PSOE i Junts i va expressar la "preocupació” per la inclusió a l'acord d'una clàusula que al·ludia a "l'ampliació de la participació directa de Catalunya en les institucions europees i altres organismes i entitats internacionals”.
Comunicado de la Asociación de Diplomáticos Españoles sobre el acuerdo entre @PSOE y @JuntsXCat pic.twitter.com/taa6vo5Yf8
— ADE (@diplomaticosADE) November 10, 2023
El 2017, l'Associació de Diplomàtics Espanyols es va pronunciar “davant l'excepcional gravetat de la situació a Espanya” des de la seva “inqüestionable lleialtat cap a Espanya, la seva Constitució i les seves lleis”. En un comunicat fet públic el 6 d'octubre, apuntava que “la ignorància o menyspreu” de l'estat de dret “només condueix a situacions molt greus de violència, menyscabament econòmic, ruptura social i alteració de la vida normal, pacífica i en convivència”. “Les ferides producte d'aquestes situacions triguen dècades, si no generacions, a cicatritzar”, lamentava.
Un acte de Pere Aragonès a Stuttgart el 2018
L'Associació de Diplomàtics Espanyols està presidida pel diplomàtic Carlos Medina Drescher, que entre el 2015 i el 2020 va ser cònsol general d'Espanya a Stuttgart. De fet, el juliol del 2018 va irrompre en un acte institucional dels anomenats Quatre Motors d'Europa (Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roina-Alps) en el qual assistia Pere Aragonès, que en aquell moment era vicepresident del Govern.
Als 30 anys dels 4 Motors d’Europa, el VP @perearagones parla de la situació política a CAT, de diàleg i democràcia, però el consol espanyol s’esvera i demana la paraula. És un acte molt pautat, no li donen i es posa en evidència. Tanta por els fa que parlem lliurement a Europa? pic.twitter.com/BsQsOVDhWF
— Damià Calvet (@damiacalvet) July 3, 2018
Carlos Medina era present entre el públic i va intentar intervenir fins a tres cops, el darrer posant-se dret per demanar la paraula, i el moderador es va negar a deixar-lo parlar. En acabar l'acte, el cònsol es va dirigir a protestar al president de Baden-Württemberg.