La Diputació Permanent, l'òrgan que s'encarrega de vetllar per la cambra catalana en el període entre sessions, ha avalat la proposta del president del Parlament, Josep Rull, de convocar la data d'investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, per a aquest dijous a les 10 hores. La proposta del president de la cambra catalana ha estat avalada per 19 vots a favor i 3 abstencions (de PP i Vox).  A la sessió del ple de la Diputació Permanent, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha volgut reivindicar Salvador Illa com a nou president de la Generalitat i ha instat a celebrar el ple amb la màxima celeritat. "Demanem que el ple d'investidura se celebri demà", ha subratllat Romero. Rull ha advocat per celebrar el ple d'aquest dijous en un dia i ha proposat la suspensió del ple un cop Salvador Illa hi hagi intervingut. 

El líder socialista, un cop la militància d'ERC va avalar l'acord amb el PSC divendres passat, va comunicar dissabte passat al president de la cambra catalana que disposa de prou majoria per ser investit. Un cop comunicada la decisió, Rull va convocar una ronda de consultes amb els grups parlamentaris aquest dimarts per constatar que Illa tingués la majoria suficient.

I així va ser. Esquerra Republicana, després que dilluns va conèixer el "sí crític" de les seves joventuts, va traslladar a Rull el resultat de la seva consulta interna, que "avala l'acord per un finançament just i singular, la protecció del català, avançar en la resolució del conflicte i mantenir les polítiques republicanes transformadores dels darrers anys". Una línia que també van seguir els Comuns, que, liderats per Jéssica Albiach, van explicitar a Josep Rull el seu "sí" a Salvador Illa.

Pendents de Puigdemont

En canvi, Junts per Catalunya va traslladar-li que s'erigeix com a principal partit de l'oposició i "primera força d'estricta obediència catalana, sense lligams amb els partits espanyols". "Li hem recordat al president del Parlament el nostre compromís de no pactar amb el PSC liderat per Salvador Illa, que governarà d'esquena a una bona part de Catalunya", va dir el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet.

El debat d'investidura, fixat a les 10 hores, arrencaria amb la intervenció inicial del candidat a la presidència —sense límit de temps—, que se substanciaria al matí. A la tarda, vindrien les rèpliques de tots els grups parlamentaris, i un altre cop la rèplica del candidat. Tot i que, en principi, duraria unes set hores, si el candidat decideix respondre un per un a cada grup parlamentari, la durada de ple podria allargar-se molt més en funció del que decideixi Salvador Illa, que podrà ser investit en primera volta si disposa d'una majoria absoluta. 

Tanmateix, el debat d'investidura estarà marcat pel retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, que, tal com ell mateix ha avançat, serà detingut, malgrat la vigència de la llei d'amnistia. Això podria afectar de ple al debat, i és que Junts, Esquerra i els Comuns han plantejat que, si és detingut, se suspengui o s'ajorni el debat, decisió que recau en el president del Parlament. La data d'un altre ple seria una incògnita, amb l'única condició que la data límit sigui el 26 d'agost, ja que és quan expira el límit per investir un president de la Generalitat i evitar anar a segones eleccions. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!