Amb motiu del Dia Internacional per l’erradicació de la violència vers les dones, que tindrà lloc aquest divendres 25 de novembre, les diputades del Parlament han celebrat un petit acte amb la lectura d'un manifest per denunciar la violència política que pateixen. Una acció que havia de produir-se a les portes de la cambra, però que la pluja ha obligat a portar a l'escalinata principal, on s'han aplegat gairebé totes les representants polítiques (amb l'absència de les diputades de Vox, Cs i el PP). Darrere seu, també han assistit una gran part de les treballadores de la cambra, així com periodistes i activistes.
El manifest l'ha llegit Susana Segovia, presidenta de la Comissió d’Igualtat i Feminismes, i ha fet referència directa a la violència a què s'enfronten les dones en l'esfera política. El text no ha evitat fer mencionar explícitament la polèmica suscitada aquest dimecres al Congrés dels Diputats, després que la diputada de Vox Carla Toscano enverinés l'ambient amb atacs masclistes contra la ministra d'Igualtat, Irene Montero. Toscano va assegurar l’únic mèrit de la ministra és “haver estudiat en profunditat” Pablo Iglesias, la seva parella i fundador de Podemos. Montero va reaccionar reclamant que no es tragués res del diari de sessions i així deixar constància de la “violència política” de l'extrema dreta. El cas ha generat una onada de suport internacional.
"La violència masclista mai és innòcua"
"Denunciem que les discrepàncies polítiques no poden justificar mai els atacs que patim motivats pel gènere, és a dir, que siguem atacades en tant que dones amb comentaris i insults masclistes o misògins que tenen l'efecte d'humiliar-nos i degradar-nos", arrenca el text del manifest. També lamenta que aquests atacs pretenen "humiliar-nos i degradar-nos, que es promogui la nostra cosificació quan es comenta la roba que portem o el nostre pes en lloc de la feina que fem, que se'ns menyspreï fent referència a les nostres parelles o familiars, o fins i tot que se'ns amenaci per xarxes socials amb agredir-nos, incloent-hi amenaces de violació".
Susana Segovia també ha fet menció als factors d'identitat ètnico-racial, l'ascendència cultural, la religió, l'edat o la discapacitat com a elements que "agreugen els insults i els assetjaments a les xarxes socials", i ha remarcat que la violència política contra les dones produeix "sentiments d'humiliació, d'impotència, de tristesa, d'angoixa i d'inseguretat". "La violència masclista mai és innòcua", ha advertit. I continua: "Denunciem que la violència política contra les dones suposa una vulneració dels drets de participació política que impedeix que les dones contribuïm en igualtat de condicions als debats, i també afecta la nostra capacitat de treballar per la feina que ens ha estat encomanada a les urnes, als mitjans de comunicació o la nostra entitat".
"Els atacs contra una dona en la vida política com els que es van viure ahir al Congrés volen ser alliçonadors per a totes les dones, per això diem prou. No permetrem que la violència contra les dones en la vida política s'assumeixi com el cost o el preu per a les dones de fer política des de l'activisme o des de les institucions", afegeix. "Per totes les dones contra qui s'està exercint violència política, per nosaltres i per totes les que vindran, fem valdre el clam feminista que, des de la sororitat, crida que si ens toquen a una, ens toquen a totes. La vida política i l'esfera pública, els mitjans de comunicació i les xarxes socials també són nostres!", conclou.