"És Espanya encara una democràcia?". Així titula una nota a Facebook i a Twitter un diputat alemany del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SDP), on qüestiona la democràcia espanyola i parla sobre la "instrumentalització de la justícia".
Wie kann es sein, dass Richter + Justiz instrumentalisiert werden über eine Frage, die Politik durch Dialog lösen sollte. #Katalonien #9N pic.twitter.com/d5RW4vEfu1
— Felix von Gruenberg (@vongruenberg) 6 de febrer de 2017
Felix von Grünberg posa en dubte el judici a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per haver posat les urnes el 9-N i es pregunta que com pot ser que els jutges i els tribunals actuin d'aquesta manera en una matèria que "s'hauria de resoldre per la via política i a través del diàleg".
Fent un repàs sobre el que va ser el 9-N, el diputat alemany subratlla que la consulta "no era vinculant" i recorda que "la gent va estar fent llargues cues per votar tot i saber que finalment no seria vinculant". Precisament per això, assegura que aquest fet "va ser un senyal de la importància que els catalans donen a aquesta qüestió" i destaca que la "passivitat" va marcar la consulta.
L'(absent) Operació Diàleg
Von Grünberg també es fa ressò de la suposada Operació Diàleg engegada pel govern espanyol, però posa damunt la taula que "lamentablement, fins ara només ha estat un anunci als mitjans de comunicació" i que el suposat objectiu de l'executiu de Mariano Rajoy "s'ha convertit en res" perquè "s'evita" dialogar.
Això, a parer seu, demostra que "Espanya no és un estat federal, sinó un sistema centralitzat" i posa de manifest que així ho escenifica l'Estat tombant moltes iniciatives del Parlament. En aquest punt menciona l'Operació Catalunya i la manca de conseqüències que això ha tingut per a l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.
Per tot plegat, segons el diputat alemany, dilluns, dia de l'inici del judici pel 9-N, "es va tornar a demostrar com d'incapaç és el govern espanyol per fer front a aquest diàleg complicat" i assegura que "cada nova data de judici farà que menys catalans estiguin convençuts que estan en bones mans a Espanya".
Justament per això, emplaça Europa a "no mirar cap a una altra banda" i a "intervenir" perquè "els catalans són europeus convençuts". "No podem permetre un altre conflicte a Europa", sentencia.