El periodista, escriptor i professor Francesc-Marc Álvaro, diputat d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, ha expressat la seva opinió sobre l’acord al qual ha arribat l’executiva del seu partit amb el PSC per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat. En una publicació a X (abans Twitter), Álvaro defensa l’acord i dona els arguments que sostenen la seva opinió, però acaba reconeixent que la millor manera de defensar-lo seria entrar a formar part del govern per defensar-lo. “Penso que, amb un preacord d’aquest abast, tindria més sentit entrar al Govern i evitar que siguin els socialistes en solitari els que apliquin i s’apuntin un programa que, en realitat, va més enllà d’una investidura. Disposar de palanques institucionals marca la diferència”, afirma el diputat d’ERC a Madrid.

Visió històrica del conflicte amb Espanya

Álvaro dissecciona l’acord i en destaca diversos punts. D’una banda, creu que amb aquest acord “s’obliga els socialistes a abandonar l’enfocament purament tàctic del conflicte polític Catalunya-Espanya” i recorda que, per primer cop des de l’octubre del 2017, “Sánchez ha d’assumir un plantejament estratègic de visió històrica, que és propi d’ERC i altres”. Segons el diputat republicà, “Sánchez ara no pot dir que tot plegat ‘és un problema de convivència’, ni Illa pot repetir que ‘s’ha passat pàgina'. El text constata que el conflicte persisteix i posa en primer terme polítiques per reforçar la nació, que no seran només cosa dels i per als independentistes”.

Es modifiquen les regles del joc

Francesc-Marc Álvaro  destaca “el valor objectiu de l’acord” i assegura que la millor manera d’entendre objectivament el que planteja el preacord “és escoltar i llegir la majoria de mitjans de Madrid, els cossos funcionarials de l’Estat, els barons del PSOE, i els dirigents de dretes. Entenen que es modifiquen les regles de joc com mai abans”.

Un preacord sense garanties totals

El diputat reconeix que el preacord ERC-PSC “és un compromís que —com tot en política— no té garanties totals”. I cita entre els factors que el condicionen, “la gestió del temps, l’atzar, i algun eventual ‘cigne negre’”. Perquè, com recorda, citant una frase de Max Weber, la política “és foradar fustes dures de manera enèrgica i lenta amb passió i encert”.

Salvador Illa i la transformació

En la seva publicació, Álvaro també reconeix que Salvador Illa “és un dirigent difícil d’acceptar per l’independentisme”, però també creu que “els acords més valuosos es fan justament amb els que pensen diferent, també amb aquells que han tingut actituds que hem criticat i critiquem. No hi ha política sense aquesta transformació”, afirma.

Propugnar la repetició electoral és “respectable”

Álvaro també es refereix a la possibilitat que no s’accepti l’acord i Catalunya es vegi abocada a una repetició electoral. “És ben legítim i respectable propugnar la repetició electoral”, afirma, però també reconeix que en aquest escenari “es multiplicarien els elements d’incertesa, per al conjunt del país i per a ERC”. Creu que el poder que ara es pot exercir des d’un acord “podria convertir-se en aguda irrellevància i feblesa”.

Més enllà d’una investidura

I, per últim, el diputat defensa que “tindria més sentit” que ERC entrés en el Govern de la Generalitat que presidiria Salvador Illa perquè l’acord “va més enllà d’una investidura” i això evitaria “que siguin els socialistes en solitari els qui apliquin i s’apuntin el programa”, i acaba destacant que aquestes palanques institucionals són les que marquen “la diferència”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!