El diputat finlandès Mikko Kärnä portarà una proposta sobre "la crisi a Catalunya" al Consell Nòrdic de Ministres. Ho farà aquest dilluns i es tracta d'una proposta de mediació per buscar una "solució negociada per la crisi a Catalunya que afecta Europa".
Kärnä demanarà que el Consell Nòrdic de Ministres es proposi com a mediador "neutral" per trobar una solució entre Catalunya i Espanya. A més a més, insta al Consell a posicionar-se sobre la violència i la repressió policial que van patir els votants catalans el dia 1 d'octubre, i a decidir si aquesta violència "va contra la llei internacional".
Una altra de les peticions del diputat finès és que el Consell Nòrdic de Ministres indiqui si els membres del Govern que són a la presó són presoners polítics o no, i en la mateixa línia que exposi si condemna, "igual que han fet moltes organitzacions", la violació de drets humans a Catalunya.
Finalment, Mikko Kärnä demana al Consell que doni suport a una "transferència de poders d'Espanya a Catalunya en el cas que Espanya utilitzi la força militar contra els seus ciutadans"; el diputat considera que aquest escenari violent suposaria una violació dels tractats de la Unió Europea i de la llei internacional.
En una piulada, el finlandès ha compartit la llista dels membres del Consell Nòrdic de Ministres i ha animat a tots aquells que estiguin d'acord amb la seva proposta a demanar suport als seus representants polítics.
Mikko Kärnä ha defensat el procés independentista en múltiples ocasions, aquest dissabte ho va fer adreçant-se al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis. El diputat es va queixar als líders populars pels nombrosos insults que està rebent a través de les xarxes socials per mostrar-se a favor del procés.
Què és el Consell Nòrdic?
El Consell Nòrdic és un fòrum de cooperació entre els parlaments dels països nòrdics. Es va establir l'any 1952, quan es va adoptar un mercat laboral i una seguretat social comuns i el lliure moviment de ciutadans a través de les seves fronteres.
Formen part d'aquest Consell: Dinamarca, les Illes Fèroe, Groenlàndia, Finlàndia, les Illes Aland, Islàndia, Noruega i Suècia.
El Consell, amb seu a Copenhaguen, no té cap poder per se però els seus membres han d'implementar les decisions que s'hi prenen a través dels parlaments dels seus estats o regions.