Durant les hores prèvies, Odón Elorza ja havia advertit que no podia votar per Ernique Arnaldo com a nou magistrat del Tribunal Constitucional. El diputat del PSOE al Congrés i exalcalde de Donosti durant vint anys argumentava que no complia amb els requisits per a ser el perfil idoni. I, finalment, ha estat conseqüent amb les seves paraules. Segons ha anunciat a través del seu compte de Twitter, no ha votat per ell. Se suma a dues diputades d'Unidas Podemos que tampoc l'han votat.

En el missatge a la seves xarxes socials, Odón Elorza ha explicat que "després d'una reunió amb la direcció del Grup Socialista en què he explicat la meva posició de cara a la votació, he efectuat amb responsabilitat el vot telemàtic, en què no he donat suport al senyor Arnaldo en defensa del prestigi i la dignitat de les institucions del TC i el Congrés". Però no serà més que un gest simbòlic. Caldrien fins a 36 díscols perquè els nomenaments no sortissin endavant. La majoria necessària és de 210 i el PSOE, el PP i Unidas Podemos en sumen 245.

El debat i la polèmica han girat sobretot al voltant de la figura d'Enrique Arnaldo, lletrat de les Corts i ara candidat a magistrat del Tribunal Constitucional. El persegueix la sospita de manca de parcialitat. Entre altres coses, s’ha pronunciat contra l’independentisme en articles en premsa o ha participat durant anys en actes de la FAES, la fundació presidida per José María Aznar. També el persegueixen els conflictes d’interessos. Va incomplir el propi Estatut del Congrés dels Diputats, quan va cobrar com a assessor del govern balear de Jaume Matas, del PP, al mateix temps que exercia de coordinador jurídic en diverses comissions de la cambra baixa. També el seu despatx d’advocats va facturar feines a administracions governades pels populars.

Però també és polèmic l'altre nom proposat pel PP, Concepción Espejel, malgrat que l'atenció mediàtica se l'hagin endut els escàndols revelats sobre Arnaldo. Fins ara era presidenta de la sala penal de l'Audiència Nacional i també té diverses taques en el seu historial. En primer lloc, la seva relació propera a Maria Dolores de Cospedal, que ella nega però que va fer que el 2015 se l’apartés del judici de la trama Gürtel. La magistrada desmenteix que se l'arraconés per proximitat al PP. La magistrada també destaca pel seu vot particular a la sentència que va absoldre el major Trapero i la cúpula dels Mossos per l’1-O. Espejel els volia condemnar.

Els independentistes i nacionalistes directament han optat per no votar, perquè no tenien l'opció de votar-hi en contra. Han secundat l'acció ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu i el BNG. El resultat final de la votació telemàtica i anòmima es coneixerà a primera hora de la tarda.