Sorpresa al Congrés dels Diputats aquest dijous durant la votació que s’ha fet de la proposta de Junts per tal de reconèixer la República de Kosovo. El debat es va fer dimarts i les votacions s’han fet aquest dijous. Sense cap sorpresa, la iniciativa de Junts, que tenia el suport d’ERC, Bildu i el PNB, ha estat rebutjada per la resta de grups, però un dels diputats de Sumar, Vicenç Vidal (Més per Mallorca) s’ha desmarcat de la seva formació -que ha optat per abstenir-se- i ha acabat votant a favor de la proposició per reconèixer Kosovo. En contra de la iniciativa hi ha votat el PSOE, el PP i Vox.

Vicenç Vidal ha explicat ell mateix a través del seu compte a X que ha votat a favor de la proposició de Junts en qualitat de “sobiranista i internacionalista compromès amb el dret a l’autodeterminació dels pobles de tot el món”. “A favor del reconeixement  de la República de Kosovo”, ha afegit en el missatge, on etiquetava també a Vedat Muriqi, davanter kosovar que milita al Mallorca.

 

 

Segons l’agència Europa Press, fonts parlamentàries han explicat que el diputat de Més ha votat “en consciència” saben que el sentit del seu vot no afectava cap tema central de l’Estat. Més per Mallorca havia concorregut en les darreres eleccions europees al costat d’ERC, Bildu i BNG, mentre que els darreres generals va confluir amb Sumar.

Junts defensa Kosovo, que compara amb Palestina

El diputat de Junts Eduard Pujol va defensar dimarts la iniciativa comparant la situació del país balcànic amb la de Palestina, que recentment fou reconeguda com a Estat per part del govern espanyol, i va defensar que s'ha d'impulsar el mateix reconeixement en el cas de Kosovo per ser "justos".

"Senyor Sánchez, ja li ha explicat a Zelenski que en aquest conflicte Putin els marca el camí? El no a Kosovo és un no a Catalunya. De què tenen por? De Kosovo? O estem parlant que Espanya té pànic dels drets nacionals de Catalunya?", va assegurar durant el debat Pujol, insistint en el fet que "Espanya tem els drets nacionals de Catalunya". "L'autodeterminació és un dret i Catalunya hi tornarà les vegades que calgui", va afegir.

Kosovo va proclamar la independència unilateral el 2008, però Sèrbia encara opina que es tracta d'una província autònoma. Un centenar dels 193 països de les Nacions Unides ja l'han reconegut com a Estat independent, mentre que a la Unió Europea només queden cinc estats membre per fer-ho: Espanya, Eslovàquia, Xipre, Grècia i Romania. Els grups que han donat suport a la iniciativa de Junts han relacionat la negativa espanyola amb l'existència dels moviments independentistes a l'Estat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!