Un diputat de Sumar ha perdut els estreps i ha sentenciat que "els béns de Sixena són de l'Aragó". "No hi ha debat", ha reblat Jorge Pueyo, de la Chunta Aragonesista (CHA), en declaracions aquest dimecres des del Congrés. Pueyo ha fet referència així a una pregunta feta aquest dimarts per Junts al Senat, en la qual reclamava una amnistia per al cas Sixena —pel qual anirà a judici l'exconseller de Cultura Lluís Puig, acusat d'un presumpte delicte de desobediència per negar-se a entregar obres d'art del Museu de Lleida al monestir de Vilanova de Sixena (Osca).

Sobre la pregunta de Junts, el diputat de Sumar ha considerat que es tracta d'una "perillosa estratègia" entre els independentistes i el PP per "alimentar la polèmica artificial" sobre a qui pertanyen les obres de Sixena. "Nosaltres sempre defensarem que els béns són de l'Aragó i no només els béns de Sixena són de l'Aragó, sinó tots els béns. Els 8.000 béns espoliats de l'Aragó han de tornar a l'Aragó", ha dit.

Pueyo ha afegit que és "evident" que el president aragonès, el popular Jorge Azcón, "està intentant alimentar una polèmica artificial, aliant-se amb Junts, que no respon a cap realitat". Així, ha retret al PP que fos "l'únic partit" que l'any 2016 va votar perquè aquests béns romanguessin a Catalunya: "Una traïció, una vergonya. I el PP vol jugar amb els aragonesos i amb les aragoneses". "Això no és un joc. Des de la Chunta Aragonesista i des de la meva posició de portaveu en el Grup Plurinacional de Sumar a la Comissió de Cultura, sempre defensarem que els béns són de l'Aragó", ha insistit.

El diputat de Sumar també ha atacat el govern aragonès per la seva "mala gestió", criticant el tancament de la sala d'exposicions del monestir l'agost del 2022 i que n'hagin endarrerit l'obertura fins al 2025. "El 22 d'octubre del 2020 es va aprovar per unanimitat en el Ple de les Corts la creació del patronat que tingui cura de la gestió i el desenvolupament del monument històric de Sixena i el govern d'Azcón encara no ha fet res", ha conclòs. Per la seva banda, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha culpat el PP de Mariano Rajoy de la situació i ha assegurat que la competència del monestir és de l'Aragó, no pas de l'Estat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!