Vuit diputats del Parlament de Catalunya que formen part de la comissió d'investigació sobre l'espionatge per part de l'Estat a representants polítics, activistes i periodistes amb els programes Pegasus i Candiru es reuniran aquest dilluns a les tres de la tarda a Madrid amb els seus homòlegs de la comissió Pegasus de l'Eurocambra. La cambra catalana ha donat a conèixer qui formarà part de la delegació catalana, que estarà encapçalada per Josep Maria Jové (ERC), Albert Batet (Junts per Catalunya) i Montserrat Vinyets (CUP) —que precisament són els qui formen part de la mesa de la comissió del CatalanGate— i també els diputats Òscar Aparicio (PSC), Marta Vilalta (ERC), Josep Rius (Junts), Xavier Pellicer (CUP) i Lucas Silvano (comuns).
La trobada se celebrarà a l'Oficina del Parlament Europeu a Madrid i serà un dels primers punts de l'agenda de la missió de la comissió de Pegasus del Parlament Europeu a Espanya, un viatge que concentraran en dos dies, el dilluns 20 i el dimarts 21. De fet, aquesta reunió respon a la petició que va fer el Parlament de Catalunya el passat mes de novembre, quan es va aprovar una resolució impulsada pels tres partits independentistes i els comuns en què demanaven comparèixer a petició pròpia a la cambra europea per explicar els casos d'espionatge que s'han revelat a 65 polítics i activistes independentistes. En contra de la proposició van votar-hi el PSC, Vox, Ciutadans i el Partit Popular, però els socialistes participaran en la trobada. Aquesta mateixa resolució recollia la voluntat de la cambra catalana que s'impulsi una llei europea per a la "prohibició total i immediata de l'ús del sistema Pegasus i de qualsevol altre sistema similar a la Unió Europea".
Una missió que l'independentisme veu en perill pels intents de "boicot"
Per la seva banda, la comissió Pegasus de l'Eurocambra que viatjarà fins a Espanya la formarà el seu president, Jeroen Lenaers (Populars Europeus), la ponent Sophia In'T Veld (Liberal), Juan Ignacio Zoido (PP), Hannes Heide (Socialdemòcrates), Róza Gräfin von Thun (Liberal), Diana Riba (ERC), Ibán García (PSOE), Jorge Buxadé (Vox), Vladimir Bilcik (Populars Europeus) i Anne-Sophie Pelletier (Esquerra Europea). Ara bé, el cert és que, quan queden quatre dies per a la seva arribada, bona part de l'agenda no està concretada. Aquesta sensació de bloqueig ha provocat que l'independentisme hagi denunciat en una carta conjunta els intents de "bloqueig" per part de l'Estat a la missió. Més enllà d'aquesta reunió amb els diputats catalans —on es batalla perquè hi vagi també Paz Esteban, exdirectora del CNI, i un grup de periodistes espanyols—, l'altra trobada que està programada és amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret.
Els actes es concentraran entre el dilluns al migdia i el dimarts a la tarda. Una de les trobades inicials que es vol concretar és amb les entitats Amnistia Internacional i Rights International Spain, però l'ANC i Òmnium han estat vetades. D'altra banda, el dimarts al matí s'hauria de produir una reunió amb diputats del Congrés dels Diputats i amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però l'inici de la moció de censura de Ramón Tamames podria fer que aquesta trobada no arribés a tenir lloc.