Els diputats del Parlament segueixen cobrant per desplaçaments que no estan obligats a fer, i aquesta situació de moment no sembla que hagi de veure una solució a mig termini. L'octubre de l'any passat es va aprovar el pressupost de la cambra, en el qual es va preveure que a partir de gener hi hauria un nou sistema per regularitzar les dietes i per tant es va fer una disminució en aquesta partida, però la regularització no s'ha produït. Ara doncs, la Mesa del Parlament s'ha vist obligada a aprovar, amb el suport de tots els grups excepte la CUP, una modificació de l'estructura del pressupost de la cambra, que afecta 815.000 euros que s'han passat d'un capítol a un altre per poder seguir pagant aquestes despeses.
Així és després que els grups no hagin trobat una solució per regularitzar les dietes. A hores d'ara tots els diputats cobren una partida fixa pels desplaçaments, que és menor o major en funció d'on viuen, i la cobren independentment de si fan o no aquests desplaçaments. Aquesta qüestió ha estat àmpliament criticada per la CUP, que ja ha demanat en diverses ocasions regularitzar-ho. La proposta dels anticapitalistes consisteix bàsicament en què els diputats només cobrin els desplaçaments que facin i justifiquin.
En una atenció als mitjans després de la Mesa, el secretari tercer Carles Riera (CUP) ha explicat que la modificació s'ha produït després d'un informe de la Oïdora de Comptes, que demana a l'òrgan rector del Parlament que faci aquesta modificació: "No s'ha complert el reglament tal com s'hauria d'haver fet, ni les previsions pressupostàries i complementàries que havia fet l'Oïdora, i ara per això demana a la Mesa que aprovi la modificació, perquè la comptabilitat pugui gestionar-se adequadament", ha explicat Riera.
Pel cupaire és "greu" que no s'estigui treballant per reduir els privilegis dels diputats, un fet que considera que és motiu de controvèrsia "política, social i pública". "Estem en un marc general on considerem imprescindible l'eliminació de privilegis i reducció de sous", ha afegit el diputat, que ha insistit en què ells van presentar una proposta i que la Mesa no ha volgut considerar-la ni debatre-la: "La Mesa en el seu moment va delegar la concreció d'una proposta a un grup de treball i mesos després, no té cap proposta. Es manté el despropòsit", ha insistit.
Acord polític
Fonts de la Mesa han insistit que per posar solució a aquesta qüestió cal acord polític dels grups, ja que perquè la Mesa aprovi qualsevol proposta, necessitarà els vots de la majoria dels partits que en participen, que són PSC, ERC, Junts i la CUP. Per Riera, si els grups no es posen d'acord en l'elaboració d'una proposta, la Mesa hauria de prendre una decisió, assumir la responsabilitat i presentar una alternativa.
També la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha esperat en reiterades ocasions que els grups arribin a un acord. Fonts de la seva oficina van explicar que la presidenta va treballar abans de l'estiu del 2021 diferents opcions de regularització d'aquesta situació, que va titllar "com a mínim, anòmala". Amb aquesta voluntat, Borràs va traslladar a la Mesa les diverses propostes de com s'hauria de modificar el pagament d'aquestes despeses d'indemnització per raó de desplaçament. Les propostes es van traslladar als grups parlamentaris, però a dia d'avui encara no han arribat a un acord.