El 22 de setembre de 2010 el Parlament aprovava la Llei 35/2010 de l'occità, l'aranès a l'Aran. Una llei que estableix l'oficialitat de l'occità a Catalunya, acompanyada de l'obligació de publicar les lleis del Parlament en aranès, entre d'altres mesures. A més, l'aranès és llengua que es pot usar a l'hemicicle, tot i que en aquesta legislatura no hi ha diputats aranesos. Ara bé, el contacte amb l'Aran des del Parlament és permanent, també amb la compareixença anual de la síndica d'Aran davant dels diputats. Fa uns mesos diversos parlamentaris van traslladar a la Cambra la voluntat de poder tenir unes nocions bàsiques d'aranès. Finalment aquest curs s'ha organitzat per l'Oficina de l'Aran del Parlament, i a hores d'ara s'hi han apuntat més d'una vintena de diputats de gairebé tots els grups, menys Vox i PP.

Aquesta serà la primera vegada que es farà aquest curs a la Cambra catalana, un pas pel reconeixement i defensa de la llengua occitana, que a l'Aran és ben viva i de moment manté la transmissió intergeneracional, a diferència de la resta de l'espai occità. Segons l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2018, que ha portat a terme conjuntament la Direcció General de Política Lingüística i l’Institut d’Estadística de Catalunya, els darrers anys ha millorat la situació de l'aranès: el 83,3% de la població l'entén, el 60% el sap parlar, el 73,5% el sap llegir i el 45,8% el sap escriure. L'occità aranès és la llengua inicial del 21,4% dels aranesos en les seves relacions socials, quatre punts superior a l'enquesta del 2013. Els coneixements han tingut augments estadísticament significatius, que responen especialment al paper de l'escola, atès que es fa visible en la població més jove. El principal factor pel qual una part de la població no coneix l'aranès és el seu origen forà, un 63,2% segons l'enquesta.

Les classes rebran els diputats seran principalment al llarg del mes de maig, tant en modalitat presencial com en línia, en un total de 15 hores de sessions, i per obtenir el certificat hauran d'assistir a un mínim del 80% d'hores lectives. Quins coneixements adquiriran? El programa està pensat perquè els polítics puguin comprendre converses breus sobre temes quotidians o personals com ara salutacions, comiats, presentacions, agraïments i disculpes. També que sàpiguen utilitzar formes de cortesia per a saludar i acomiadar-se. Un altre dels àmbits que abordaran serà comprendre notes, missatges curts, correus electrònics, anuncis i notícies breus. Així mateix el curs donarà coneixements als participants sobre la situació geogràfica i política del territori, els trets lingüístics i culturals i els trets econòmics.