Els diputats i senadors de Junts s'han autoinculpat pel retorn de Carles Puigdemont, tal com ha demanat el Consell de la República aquest dimecres. Concretament, els representants de la formació independentista al Parlament, al Congrés i al Senat han comunicat al Tribunal Suprem i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la seva participació en els actes d'acompanyament i suport al president, el passat dijous 8 d'agost. En el cas del Parlament, l'escrit s'ha presentat davant del TSJC; en el cas del Congrés i el Senat, davant del Suprem. Els parlamentaris independentistes han insistit en la inexistència de fets constitutius de delicte i en la idea que el que és "il·legal" és no aplicar la llei d'amnistia "per part d'uns jutges prevaricadors", a més de denunciar la "persecució indiscriminada" de persones pels actes del retorn i les detencions "arbitràries" que es van produir.

En la seva interlocutòria d'inculpació, els senadors Eduard Pujol, Joan Bagué, Teresa Parallarès i Francesc Ten han assenyalat al Suprem que es posen a la seva "disposició" davant de "les actuacions indiscriminades i arbitràries per part dels Mossos d'Esquadra en contra de diversos ciutadans pel simple fet d'haver acompanyat al Molt Honorable president Carles Puigdemont i Casamajó en l'acte celebrat el passat 8 d'agost de 2024 a la zona de l'Arc de Triomf". "Manifestem que vam participar en aquest acte, acompanyant-lo, ajudant en la seva protecció i que vam estar amb ell fins a la seva sortida", han afegit.

Campanya d'autoinculpacions del Consell de la República

Així mateix, han fet constar que "cap dels fets pels quals s'està detenint a diversos ciutadans són constitutius de delicte". "En un estat democràtic i de dret, les culpes pròpies no es poden resoldre amb detencions indiscriminades i, molt menys, quan aquestes es basen en fets que no són constitutius de delicte", han dit, abans d'afegir: "Si malgrat això, aquest Tribunal (el Suprem) considera que aquests fets són constitutius de delicte, traslladem el present escrit com a acte de reconeixement de la nostra participació en ells". Així doncs, els senadors han sol·licitat que el Suprem tingui" per presentat dins el termini en la forma escaient" l'escrit i que l'admeti a tràmit, "tenint per dutes a terme les manifestacions en ell contingudes".

Al matí, el Consell de la República ha impulsat una campanya d'autoinculpacions per les detencions "il·legals i arbitràries" que hi ha hagut pel retorn de Puigdemont. L'entitat independentista ha explicat que així vol denunciar la "repressió i persecució", alhora que ha assegurat que la iniciativa és "un acte de resistència i solidaritat" amb els afectats. En comunicat, ha defensat que les persones que hi van participar ho van fer de manera "pacífica" i que no acceptarà la "criminalització" de la defensa de les llibertats. Amb la campanya #JoTambéHiVaigParticipar, el Consell de la República ha preparat un escrit d'autoinculpació que anima a descarregar-se i presentar-lo al jutjat d'instrucció de Barcelona per correu electrònic per defensar que els assistents van exercir els seus drets de reunió i d'expressió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!