El Govern suís afirma que, en els seus intercanvis amb el govern espanyol, sempre s’ha mostrat disposat a parlar de “democràcia directa” i de la seva experiència en la creació del cantó del Jura, que es va fer mitjançant referèndums. Tot i això, es declara respectuosa amb la sobirania de l’Estat espanyol.
És la segona vegada que el govern suís respon a interpel·lacions de diputats sobre Catalunya. En l’ocasió anterior (4 de novembre de 2015), l’executiu suís va posar, en canvi, en primer en pla el respecte a la sobirania espanyola i el caràcter “intern” de la problemàtica catalana abans de fer referència a la tradició de mediació de Suïssa i a la seva experiència en qüestions federals i de finançament entre cantons.
La resposta d’ara del Govern suís correspon a la interpel·lació que van fer 15 diputats el passat 16 de desembre de 2016. Els parlamentaris, membres de tots els 6 partits federals suïssos, van formular la següent pregunta: “El Consell federal està disposat a expressar la seva preocupació al Govern espanyol arran de l’obertura d’un procés penal contra la presidenta del Parlament català i de l’escalada judicial que semblaria voler obstaculitzar un procés purament democràtic i pacífic?”.
El text de la resposta governamental és el següent: “En el marc dels contactes regulars entre el Consell Federal i el Govern espanyol, Suïssa sempre s’ha mostrat disposada a parlar sobre l’estructura de l’Estat federal, la perequació financera, la democràcia directa o fins i tot la seva experiència en la creació del cantó del Jura a finals dels anys setanta.
Suïssa respecta plenament la sobirania dels altres Estats i el Consell federal estima que no ha de posicionar-se sobre una qüestió de política interior d’un Estat de dret com Espanya”.
La Confederació helvètica es distingeix per la pràctica habitual de la democràcia directa. Es fan referèndums a escala federal en quatre convocatòries anuals (febrer, juny, setembre i novembre). En el darrer exercici complet del 2016 es van celebrar 14 referèndums federals sobre tota mena de temes, des del medi ambient a la immigració. També se celebren centenars de referèndums a escala cantonal i municipal.